Twee nieuwe wijnen in de Santa Rita 120-serie

Santa Rita 120 is een betrouwbaar merk van het Chileense wijnhuis Viña Santa Rita in het publieksvriendelijke segment.

Publieksvriendelijk. Dat wil ik even toelichten. Publieksvriendelijk is wat mij betreft:

1. Niet moeilijk. Klachtenvrije wijn. Wijn voor iedereen. Geen discussie. Prima toch? Neem anders een biertje ja?

2. Betaalbaar. Prijs-kwaliteit is de kern van publieksvriendelijke wijn.

Vraag uit het publiek: hoe smaakt publieksonvriendelijke wijn dan?

Meestal heel goed, is mijn ervaring. En soms ook best een beetje onvriendelijk. Hoe was jouw eerste maatjesharing, oester, tonic, truffel, zure bom, pils, roodschimmelkaas, zuurkool, vriendje, gefrituurde sprinkhaan? Waarom eet je je groente niet op Suze?

Zoek lekker zelf uit wat je lekker vindt, wil je?

Het merk Santa Rita vierde vorig jaar zijn 50e verjaardag, lees ik in het jaarverslag over 2017. Ik was daarin vergeefs op zoek naar cijfers over het volume van de wijnproductie van Santa Rita. De capaciteit van de 5 wineries van Santa Rita in Chili geven een idee: bij elkaar opgeteld kan hier maximaal 91 miljoen liter wijn per jaar worden gemaakt. Wow.

Santa Rita is dan ook een van de grootste Chileense wijnhuizen, met wijngaarden in Limarí, Casablanca, Leyda, Maipo, Colchagua, Apalta en Curicó.

Enkele andere labels van het huis zijn Gran Hacienda, Triple C en de icoonwijn Casa Real.

Santa Rita is tevens in Argentinië actief, onder andere met het merk Doña Paula.

De Pinot Grigio en de Carmenère zijn twee nieuwe wijnen van Santa Rita bij Gall & Gall. Andere wijnen in de 120-serie zijn Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Malbec.

😊 Santa Rita 120 Pinot Grigio Reserva Especial 2017 – € 7,49, Gall & Gall
Mild kruidig, soepel en zacht fruitig met vooral abrikoos. Eenvoudige, lichte, toegankelijke, vriendelijke wijn. Prettig, maar niet erg spannend. Als de zuurgraad in witte wijn je snel te hoog is, is dit je wijn.

😍 Santa Rita 120 Carmenère Reserva Especial 2017 – € 7,49, Gall & Gall
Gezonde diep paarse kleur en een geconcentreerde, expressieve geur. In de smaak sappig zoet donker fruit en geroosterde paprika. Vooral de knapperig friskruidige vitaliteit van deze wijn is onweerstaanbaar. Voor dit geld de hoofdprijs. Licht gekoeld op zijn best.