Top-Soave van Inama nieuw bij Sauter Wijnen

Een interessant nieuw wijnhuis in het assortiment van importeur Sauter Wijnen (met winkels in Maastricht, Zeist, Bussum, Nijmegen en Velp) is Inama in Soave, Veneto.

Als een van de weinige producenten in deze regio maakt Inama wijngaardwijnen van garganega. Alle wijngaarden hebben een vulkanische bodem.

De drie wijngaardwijnen worden elk op hun eigen manier gemaakt. De druiven van Vigneti di Foscarino (40 jaar oude planten) worden vergist op gebruikte barriques. “Reken op een bewaarpotentieel van 10-15 jaar”, aldus Sauter in de nieuwsbrief.

De druiven van Vigneto di Carbonare groeien in het pergola-systeem en fermenteren op roestvrijstalen vaten.

Voor de vergisting van de druiven van Vigneto du Lot wordt deels (30%) nieuw eikenhout gebruikt, gevolgd door rijping op de gistresten.

Sauter Wijnen: “Recente jaargangen scoorden vrijwel jaarlijks tussen de 90 en 94 punten van onder anderen Antonio Galloni, James Suckling en Robert Parker.”

Ook met de internationale druivenrassen chardonnay, sauvignon, merlot en carmenère boekt Inama goede resultaten. Onder andere de Vulcaia Sauvignon Fumé schijnt een kanjer te zijn.

Sauter: “Met welke wijn kunnen we de Vulcaia Fumé het beste vergelijken?, vroegen we aan de wijnmaker. Zijn antwoord: Met geen enkele wijn ter wereld.”