Steiermark nu ook in het DAC-herkomstsysteem

klik om te vergroten

Met ingang van het oogstjaar 2018 treedt ook Steiermark in het zuid-oosten van Oostenrijk toe tot het systeem van herkomstbenaming DAC (Districtus Austriae Controllatus).

Elk van de drie wijnregio’s van Steiermark krijgt zijn eigen DAC: Südsteiermark, Vulkanland Steiermark en Weststeiermark.

Net als in de overige 10 Oostenrijkse wijngebieden die al een DAC-systeem hebben, wordt onderscheid gemaakt tussen Gebietsweine, Ortsweine en Riedenweine, oftewel regionale wijn die uit het hele gebied mag komen, wijnen genoemd naar de dorpen in de beste wijnregio’s, en wijngaardwijnen/grand cru’s.

Er zijn dan 13 DAC’s in Oostenrijk, het 14e kwaliteitsgebied Wachau heeft zijn eigen classificaties op basis van fruitconcentratie, alcoholgehalte en fysiologische rijpheid van de druiven (steinfelder, federspiel en smaragd). Daarnaast heeft ook Wachau zijn (124) grands cru’s of Riedenweine.

DAC Südsteiermark telt 5 appellaties, Vulkanland 8 en Weststeiermark 3. De grand cru’s worden in het persbericht van Österreich Wein nog niet bij naam genoemd. Mogelijk worden deze geselecteerd op basis van de wijnen van 2018, waarvan de groene druiven op dit moment voorzichtig van kleur beginnen te veranderen.