‘Waar de gisten swingen, openbaart zich de wijn’

Domaine Haut-Lirou (Pic Saint-Loup) heeft een rode wijn gepresenteerd die op muziek is gefermenteerd. Dit meldt het online wijnmagazine Vitisphere

Het Zuid-Franse bedrijf Swing It ontwikkelde een apparaat dat gisten stimuleert door hen te onderwerpen aan muzikale vibraties tijdens de fermentatie. De muzikale vinificatie zou zorgen voor ‘een grotere typiciteit en een complexere en rijkere smaak’.

‘Waar de gisten swingen, openbaart zich de wijn…’ (Là où les levures swinguent, le vin se révèle), zo staat te lezen op de website van Swing It.

De Oostenrijker Markus Bachmann experimenteerde een jaar of 7 geleden met een vergelijkbaar systeem.

Het komt er eenvoudig op neer dat er in de fermentatietank een speaker, uiteraard volledig afgeschermd voor direct contact met de most en de wijn, in de fermentatietank muziek afspeelt. Bij Haut-Lirou gebeurde dit 3 maanden lang voor 20 uur per dag tussen eind september en eind december 2017.

Bekijk hier een kort filmpje over de muziekfermentatie: www.youtube.com/watch?v=O-ESzvM93hM

Als mens zou je naar het dolhuis worden gebracht na 3 maanden lang dezelfde muziek, in dit geval van Lisa Simone. Ik begrijp althans dat uitsluitend deze muziek in de tank klonk. Dit zal de gisten ongetwijfeld een zorg zijn. Als de muziek daadwerkelijk effect heeft op de moleculaire processen tijdens de fermentatie, dan zal dat gezocht moeten worden in de geluidstrillingen.

Volgens Mireille Rambier van Domaine Haut-Lirou is het effect van de muziek duidelijk te proeven. Het wijnmakersteam dat de wijn in mei proefden samen met consultant-wijnmaker Jean Natoli was overtuigd.

Ook de gasten die bij de presentatie aanwezig waren twijfelden niet over het resultaat, zoals de gepensioneerde (wijn)professor Alain Carbonneau. “Er is betere extractie, grotere complexiteit en meer tannines, maar de wijn is nog steeds in balans”, vond hij. “Uiteindelijk is het karakter van de Pic Saint-Loup duidelijker in de op muziek gefermenteerde wijn. Het voelt alsof het potentieel van het terroir beter wordt benut.”

De wijn wordt gebotteld onder de naam Melody en komt op de markt voor € 14.