Sekt nu ook in VDP-classificatie

Copyright VDP

De Duitse organisatie van wijnbouwers Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter (VDP) heeft nu ook sekt ondergebracht in het classificatiesysteem. De beste mousserende wijnen van de aangesloten wijnbouwers zijn voortaan herkenbaar aan de bekende labels VDP Erste Lage en VDP Grosse Lage.

Lager op de kwaliteitspyramide vinden we dan nog de minder prestigieuze sekt met de labels VDP Gutssekt en VDP Ortssekt.

De criteria zijn min of meer identiek aan de kwaliteitsniveaus voor champagne. Sekt moet minimaal 15 maanden rijpen op de gistresten (sur lattes). De sekt van Erste en Grosse Lagen rijpen 36 maanden of langer. Hetzelfde geldt voor jaargangsekt (millésimé).

Tevens is handmatig oogsten voorgeschreven, is er een maximum gesteld aan de hoeveelheid sap dat uit de druiven geperst mag worden en mogen er geen druiven worden bijgekocht van andere wijnboeren of wijnhuizen. Aan de basiswijnen worden dezelfde eisen gesteld als die voor de stille wijnen van de VDP.

“Hiermee benadrukt de VDP zijn vooraanstaande rol als bewaker en pleitbezorger van de kwaliteit van de Duitse wijn en nu ook voor sekt”, zegt VDP-voorzitter Steffen Chrismann. “We willen hiermee de wijnliefhebber een kwaliteitskompas aanreiken om een weloverwogen keuze te kunnen maken.”