Afrikaans onderonsje: Cederberg, Creation en Serendipity

In Kasteel Engelenburg presenteerden drie Zuid-Afrikaanse wijnproducenten zich vorige week gezamenlijk aan een groep sommeliers en wijnschrijvers. Les Généreux, Benier Global Wines en Monique Breuer, die het event samen met Engelenburg organiseerden, vertegenwoordigen respectievelijk Cederberg Wines, Creation Wines en Serendipity.

Kasteel Engelenburg (Brummen, bij Zutphen) is de aangewezen locatie als het om Zuid-Afrikaanse wijn gaat. De wijnkelder van Kasteel Engelenburg is immers zo goed als volledig gewijd aan Zuid-Afrika. Het is tevens een adembenemend mooie locatie (foto). En terwijl het oordeel over wijnen altijd varieert, was de respons op de gerechten van chef Maurice Kersten unaniem uiterst lovend.

Cederberg bezit 50 hectare wijngaarden op zo’n 1.000 meter hoogte aan de voet van de Sneeuberg, waar onder andere shiraz, sauvignon en chenin blanc staat aangeplant.

Creation Wines (eerste oogst was in 2007) telt 50 hectaren wijngaarden in de Hemel-en-Aarde vallei (Walker Bay). Het bedrijf legt de focus op chardonnay en pinot noir en heeft verder onder andere grenache, merlot, syrah, viognier en sauvignon blanc staan.

Serendipity is een ambitieus eenvrouwsproject van Monique Breuer. Gebruikmakend van de faciliteiten van Cederberg maakt zij haar eigen Zuid-Afrikaanse pinot noir. Maar daar blijft het niet bij. Het streven is om in 6 gerenommeerde pinot-noirregio’s een eigen pinot noir te gaan maken. Komende september gaat ze aan de slag in de Bourgogne en in de Ahr.

Van de 13 geproefde wijnen bevielen de witte wijnen van Creation mij het beste. Met name deze drie:

😀  Creation Elation MCC 2013
Méthode Cap Classique, chardonnay (80%) en pinot noir, ruim 11% alcohol. Met veel zorg gemaakte wijn. Een deel van de chardonnay is op houten vaten vergist en gerijpt. Na de tweede gisting op fles rijpt de wijn 2,5 jaar op de gistresten. Expressieve geur, fruitig, toast en andere typische autolyse-tonen van serieuze mousserende wijn. Fijne mousse, mooi strak mondgevoel, prettig milde bitters. De eerste bubbelwijn van het wijnhuis mag zeer geslaagd worden genoemd.

😍 Creation Viognier 2017
14,5% alcohol, 3-4 maanden rijping op de gistresten. Subtiele geur van kruidige witte bloemen en perzik. Stevige, sappige en vettige smaak met verfrissende zuren en goede grapefruit-achtige bitters, die samen de alcohol in toom houden. Droge, kalkachtige afdronk. Bijzonder smakelijke wijn.

😍 Creation Reserve Chardonnay 2017
Vergist op houten vaten en 10 maanden gerijpt op deels oude en nieuwe vaten. Bijna 14% alcohol, wat geenszins stoort. Sappig, levendig, verfijnd, mooie balans, elegant. Zeer aangename, even toegankelijke als chique wijn.