‘Seculiere wijn’ van Ronco del Gelso (Isonzo del Friuli)

Een nieuwe producent uit Friuli bij Anfors-Imperial (vestigingen in Amsterdam en Rotterdam) is Ronco del Gelso, gevestigd in Cormons in de regio Isonzo in Friuli Venezia Giulia.

Ronco del Gelso bestaat sinds 1972. De huidige eigenaar Giorgio Badin nam het bedrijf over in 1988 en transformeerde het tot een van de huidige toppers in de regio Isonzo del Friuli.

Over zijn manier van werken is hij opmerkelijk nuchter. Citaat uit de nieuwsbrief van Anfors-Imperial: “Ik maak gewoon wijnen om eten en goed gezelschap te begeleiden. Mijn wijnen zijn ‘seculier’, ik sta ver af van welke ideologische aanpak dan ook. Mijn persoonlijke wijnervaring, kennis van druivenrassen en hun gedrag in deze regio zijn bepalend voor de smaak.”

De ondergrond van de bodem in de noordelijke subzone Rive Alte van Isonzo bestaat volgens Anfors-Imperial uit twee lagen, waar de roodbruine toplaag rust op een onderlaag vol kiezels. “Dit terroir bevordert de rijping van de druiven en verbetert de smaak van de wijnen. Giorgio koos de meest geschikte druivenrassen: pinot grigio, sauvignon, chardonnay, friulano en malvasia istriana voor wit, merlot en cabernet franc voor rood. Zij komen op deze bodem volledig tot hun recht.”

Giorgio Badin: “Mijn ideale wijn is evenwichtig en elegant, met voldoende concentratie die nooit mag transformeren naar een ‘gespierd lichaam’, maar wel verouderingspotentieel heeft.”

Anfors-Imperial heeft op dit moment 5 wijnen van Ronco del Gelso :
. Isonzo Bianco ‘Latimis’ 2016 (blend)
. Isonzo Friulano ‘Toc Bas’ 2016
. Isonzo Pinot Grigio ‘Sot Lis Rivis’ 2016
. Isonzo Chardonnay ‘Siet Vignis’ 2016
. Isonzo Sauvignon ‘Sottomonte’ 2016

> Lees hier meer over Ronco del Gelso