Wijn makende wijnrecensent Tiago Teles bij A Taste Affair

Natuurwijnimporteur A Taste Affair (winkels in Gent en Geleen) heeft de wijnen van Tiago Teles in het assortiment opgenomen. Tiago Teles was  wijnrecensent totdat hij besloot om zelf wijn te maken.

Tiago Teles maakt wijn in de Portugese regio’s Bairrada en Minho. De Bairrada-merken zijn Gilda en Maria di Graça. Beide wijnen vielen vorig jaar in de smaak (90+) bij Jamie Goode, in wiens oordeel ik me meestal wel kan vinden.

Gilda is een elk jaar wisselende blend van drie van de volgende druiven: vaak castelão en merlot, aangevuld met alfrocheiro, tinto cão of tinta barroca.

Maria di Graça is een blend van alfrocheiro, plus wat alicante bouschet.

De wijnen met de naam Raiz worden gemaakt in de meest noordwestelijke regio van Portugal Alto Minho. Wijngaarden op granieten bodem bij Arcos de Valdevez leveren witte wijn van loureiro, trajadura en padernã en een rode blend van vinhão en padeiro de bastos. De druiven fermenteren op de eigen gisten gezamenlijk op staal en rijpen vervolgens 10 maanden op de fijne gistresten in vaten van cement.

Zo ontstaan een vinho verde en een rode Minho-wijn met elk een eigen gezicht, aangezien de wijnmaker zijn methode omschrijft als ‘giving way to two genuinely atypical wines’. Voor het geval je nog mocht twijfelen dat het natuurwijn betreft…