2 piekervaringen – Vino di Anna en Pascal & Jacky Preys

Vino di Anna (Etna) en Domaine Jacky et Pascal Preys (Valençay), twee keer op slag verliefd.

😍 😍
😍 Vino di Anna, Palmento (palmen+o), Vino Rosso 2016
Van oude stokken (bush vines, 60+) nerello mascalese (90%), aangevuld en gezamenlijk vergist met nerello cappuccio, alicante (hier de naam voor grenache), minella, catarratto en grecanico, die allemaal in dezelfde wijngaard staan. Ongefilterd, dus licht troebel en met wat bezinksel, minimaal sulfiet, prettig bescheiden alcoholgehalte van 12,5%.

Zachte zoet-zure, gepeperde, mild-bittere kersjes, geparfumeerd met bloemen en bejaarde, maar goed gewassen houten vaten, aangevuld met lekker gronderige, aardse tonen die doen denken aan herfstbladeren en vermolmd hout. Fris, vrolijk, opwekkend en doordrinkbaar met een krachtige, zelfverzekerde kern en vitale, energieke zuren en een gelaagdheid die de wijn een geheimzinnige, ongrijpbare diepgang geeft. Elke slok opnieuw is betoverend, een revelatie. Dit is niet gewoon erg lekker, dit is een mystieke ervaring. Beter drink je hem niet, de zucht naar vergelijkbare smaakbelevingen gaat bezit van je nemen.

😍 Pascal & Jacky Preys, Rouge Cuvée Prestige 2015
Pinot noir, gamay en côt (malbec), fijn licht met 12% alcohol. Valençay is een kleine appellatie op de zuidoever van de Cher, een zijrivier van de Loire in de regio Touraine; 2.400 ha – NB: volgens de Oxford Companion to Wine was dit in 2013 nog maar 180 ha. Jacky Preys is hier overigens al actief sinds 1965.

Aards-fruitig met lieflijke bloemetjes en een snufje boersheid, vleugje oud hout, toefje leder. Zeer prettig en elegant zoet rood fruit, zachte fijnkorrelige tannine, zoete specerijen en verkwikkende, gezonde zuren. Lichtvoetige en evenwichtige wijn met diepgang. Mooie twee-eenheid van vrolijke fruitigheid en een lichte, typisch Franse wijnstrengheid. Groots op een bescheiden manier. En dat voor nog geen 10 euro.

Beide wijnen zijn verkrijgbaar bij Vleck Wijnen