Iby (Burgenland) en Pecchenino (Dogliani) bij Vojacek

Twee nieuwe wijnhuizen bij importeur Vojacek (Maastricht) zijn Rotweingut Iby (Mittelburgenland) en Pecchenino (Dogliani, Piemonte).

Rotweingut Iby staat al geruime tijd aan de top van Oostenrijk als het gaat om Blaufränkisch. De Oostenrijkse wijngids Falstaff kwalificeert Iby met 4 sterren.

Vojacek: “Anton Iby nam Rotweingut Iby in 1995 van zijn vader over. Hij ging over op biologische wijnbouw en in de kelder werkt hij met de eigen gisten en zonder toevoegingen om al het werk in de wijngaard zoveel mogelijk te laten spreken in de wijn. Van voornamelijk blaufränkisch en zweigelt maken ze genereuze en sappige wijnen met een onvervalste expressie van de bodem (diepe kleigrond).”

Pecchenino maakt mooie Dolcetto Dogliani (70% van de aanplant is dolcetto) en een aantal uitstekende wijnen van nebbiolo in Monforte d’Alba, waaronder Barolo Le Coste San Giuseppe en Barolo Bussia Corsini.

Vojacek: “Pecchenino is in deze streek hét toonaangevende wijnhuis. Al sinds eind 18e eeuw is dit familiebedrijf hier actief. Orlando en zijn broer Attilio zijn dé voorvechters en ambassadeurs geweest voor de Dolcetto.”

In dezelfde nieuwsbrief van Vojacek kwam ik ook nog een Spaanse wijn tegen die me aansprak: Groc d’Àmfora 2016 van Vinyes Olivardots uit Empordà, Spanje. De laatste 11 dozen zijn in de aanbieding. 50% garnacha rosado/gros, 35% garnacha blanca, 15% macabeo, 80 jaar oude druivenplanten. Vergist en op de gistresten gerijpt in amfora’s.

Really outstanding for the price, aldus wijnpaus Robert Parker, die hem 91 punten gunt. Geen idee overigens wat garnacha rosado of garnacha gros te betekenen heeft. In Wine Grapes komt deze druif niet voor. Volgens de Spanjeproever van The Wine Advocate geurt de wijn naar espartogras. Weten we dat ook weer.