La Tognazza, een bijzondere mix van Lazio en Toscane

Gian Marco Tognazzi en Alessandro Capria

Importeur Wijnhuis Divino Duvin (Almere) is sinds kort exclusief distributeur in Nederland van het Italiaanse wijnhuis La Tognazza. Marcel van der Schagt van Divino Duvin ‘lanceert’ de wijn op 1 juli tijdens de TT Assen. De eigenaar van Tognazza is namelijk behalve acteur en wijnmaker ook motorfanaat.

La Tognazza in Velletri, 40 km ten zuiden van Rome, is opgericht in 1969 door de in Italië beroemde acteur Ugo Tognazzi.

Ugo overleed in 1990, waarna zijn vrouw het bedrijf annex winkel-aan-huis voortzette met de productie en verkoop van wijn, olijfolie en confituren.

In 2010 nam zijn zoon Gian Marco (ook acteur: www.gianmarcotognazzi.com) het landgoed in de regio Lazio over en gooide het over een andere boeg. Hij kocht er wijngaarden bij in de Chianti-streek en riep samen met zijn partner-in-business Alessandro Capria de assistentie in van de bekende wijnmakers Franco (bijgenaamd Mr. Sangiovese) en Matteo Bernabei (vader en zoon).

Opmerkelijk is dat de helft van de 6 wijnen die La Tognazza nu maakt blends zijn van druiven uit Lazio en Toscane, en dus als Vino Generico (de vroegere Vino da Tavola) op de markt verschijnen.

Dit zijn Tapioco (chardonnay uit Lazio en Toscane, vermentino uit Toscane), Come Se Fosse (merlot uit beide regio’s, sangiovese uit Toscane) en Antani (syrah van wijngaarden in Toscane en Lazio, gemixed met Toscaanse sangiovese).

Voglia Matta (chardonnay), Casa Vecchia van sangiovese en cabernet sauvignon (het paradepaardje van het huis dat alleen in de beste jaren wordt gemaakt) en Conte Mascetti (sangiovese met merlot en syrah) zijn 100% Toscaans. Deze wijnen dragen het label IGT Toscana.

Bij de Come Se Fosse worden tevens wat gedroogde druiven toegevoegd, de Toscaanse governo-methode.

Kortom een onconventioneel en vooruitstrevend wijnbedrijf. “La Tognazza maakt zeer mooie wijnen”, vindt Marcel van der Schagt. “Het is een jong en modern wijnbedrijf wat ze duidelijk uitstralen.”

Zoals gezegd houdt Gian Marco Tognazzi zich niet alleen bezig met wijn en acteren, hij is ook gek op motoren. Marcel: “La Tognazza heeft een partnership met het Italiaanse LCR Honda Racing Team dat uitkomt in de MotoGP-klasse. Extra leuk: op 1 juli is de TT van Assen, waarbij La Tognazza aanwezig is. Ik wil dit evenement daarom samen met La Tognazza aangrijpen om de wijnen officieel in Nederland te lanceren.”