Nederlandse robotlaser verjaagt vogels in Californië

De Agrilaser Autonomic, een in Nederland ontwikkelde vogel-afschrikkende lasertechnologie, bewijst zijn nut bij een Californisch wijnbedrijf. Sinds de robotlaser er in gebruik is, is de wijngaard zo goed als vogelvrij. Dit levert de winery Griffin’s Lair een besparing op van 25.000 dollar per seizoen.

De door vogels veroorzaakte schade en het verlies aan druiven kost de wijnsector in Californië jaarlijks ongeveer 50 miljoen dollar.

De Agrilaser Autonomic is een product van de Bird Control Group, dat ‘duurzame, innovatieve en veilige oplossingen levert voor het voorkomen van conflicten tussen vogels en mensen’. Is dat lief geformuleerd of niet?

De oprichter van de Bird Control Group is de jonge Nederlandse ondernemer Steinar Henskes (25). Naast de thuisbasis in Delft is er inmiddels ook in Oregon een kantoor geopend.

De automatische laser is in samenwerking met de TU Delft ontwikkeld en wordt gebruikt in de Nederlandse fruitteelt, zoals bij Vermeer Fruit in Goirle, maar ook wereldwijd in de wijnbouw, onder andere bij Devonian Coast Wineries in Canada, Bodega Catena Zapata in Argentinië, Summerhill Road Vineyard in Australië en sinds kort dus ook bij Griffin’s Lair in Sonoma, Californië.

Bij Griffin’s Lair zijn vier robotlasers geïnstalleerd, die werken op zonne-energie. De lasers staan op palen en bestrijken de gehele wijngaard.

> Lees er meer over in het persbericht ‘Nederlandse lasertechnologie lost vogelproblemen op voor wijnboeren in Californië’