Casa Ferreirinha – 66 jaar na Barca Velha

Casa Ferreirinha

De beroemde Barca Velha kwam niet op de proeftafel, maar de andere wijnen van Casa Ferreirinha in de Douro-vallei, sinds kort in het assortiment van Résidence Wijnen / Wijnkoperij De Gouden Ton, stelden niet teleur.

Casa Ferreirinha in de Douro-vallei, opgericht als Ferreira in 1751 (!), tegenwoordig in eigendom van Sogrape Vinhos, is bekend geworden vanwege zijn icoonwijn Barca Velha. Deze droge wijn, dus geen portwijn, werd voor het eerst gemaakt in 1952.

De wijn wordt wel eens beschreven als ‘de eerste droge Douro-wijn’, een wijntype dat de laatste 20 jaar naast de port een belangrijke rol speelt in de Douro-vallei. Dit is feitelijk niet correct, want de portwijn is min of meer uitgevonden door de Britten. Voor die tijd – en dan hebben we het over de 17e eeuw – werd er ‘gewoon’ droge wijn gemaakt aan de Douro.

Barca Velha was in de 20e eeuw wel lange tijd de enige serieuze droge wijn in de Douro-vallei en is ongetwijfeld een inspiratie geweest voor de nieuwe lichting droge Douro-wijnen die er nu zijn.

Casa Ferreirinha bezit 520 hectare wijngaarden verspreid over alle drie de Douro-regio’s.

De witte wijnen zijn heel apart, mede dankzij de bonte mix van inheemse druiven.

❤ Planalto 2016 (viosinho, gouveio, códega, arinto, rabigato, malvasia fina en moscatel) is spannend en harmonieus met een veelzijdig aromaprofiel. De balans bewijst de ervaring met het samenstellen van de blend van deze wijn die al sinds 1964 wordt gemaakt. En dat voor maar €10.

Vinha Grande White 2016 (bijna dezelfde druivenmix) en Antónia Adelaide Ferreirinha 2014 (viosinho en arinto) zijn ruiger en intenser. De invloed van de houtrijping – respectievelijk 8 en 24 maanden – is nog niet gesetteld. Ik zou ze nog een paar jaar laten liggen om ze in hun volle glorie in je ❤ te kunnen sluiten.

Ook de rode wijnen zijn trouw aan de porttraditie van het componeren met druivenrassen.

 Esteva 2016 is een aangename soepele wijn van tinta roriz, tinta barroca, touriga franca en touriga nacional. Viooltjes, opgewekt zoetzuur kers- en pruimfruit, fris en prettig, houtvrij. Kun je ook niet laten staan voor €10.

❤ Vinha Grande Red 2015 (zelfde druiven in andere verhouding, plus tinta cão) heeft wat meer pretenties getuige de 18 maanden (tweedehands) houtrijping, en maakt dit waar met een mooie concentratie, prettige houttonen in de gedaante van lichte vanille en vers zaagsel, zomerse bloesem en gezond zoet fruit van aardbei en pruimen.

❤ Callabriga 2015 (touriga franca, touriga nacional en tinta roriz) is mijn favoriet. Energiek en levendig fruit, sappig, mooie zuren, functionele houttonen, lengte, alles klopt aan deze wijn.

Quinta da Leda 2014 (touriga franca, touriga nacional, tinta roriz en tinto cão) is enorm geconcentreerd, zit boordevol (krentenachtig) fruit en heeft (bijna té) veel smaak. Als port zonder restsuiker. Als ik mijn ❤ laat spreken zou ik hem nog minstens 4 jaar laten bedaren.

Reserva Especial 2009 (touriga franca, touriga nacional, tinta roriz en tinto cão) is een bijzonder geval. Hij was bedoeld als Barca Velha, maar halverwege de rijping oordeelde de keldermeester dat de wijn zijn belofte niet waarmaakte en degradeerde hem tot Reserva Especial.

Alleen in de beste jaren wordt Barca Velha gemaakt, in de subtopjaren de Reserva Especial. In een gemiddeld jaar of minder dan dat wordt geen van beide wijnen gemaakt.

Deze Reserva Especial 2009 kwam op de markt in 2017. De wijn te proeven direct na de krachtige Quinta da Leda was misschien niet de ideale volgorde. Hij is delicaat in de geur, maar ik vond hem voor de €160 consumentenprijs (te) licht in (fruit)intensiteit.