Wijn in tubes als promotiemiddel

Proefsamples versturen, gewoon via de brievenbus. De Wine Tasting Box is een eenvoudig en doeltreffend promotiemiddel en relatie-instrument voor wijnimporteurs en wijnhandelaren. We spreken met de jonge ondernemer Stan Smeets.

“Wat is er mooier dan wijn direct te proeven in plaats van een droge beschrijving te lezen?”

Interessant bedrijf heb je. Kun je iets vertellen over de Cocktail Brewery?

Een paar jaar geleden ben ik begonnen met het posten van foto’s van mijn zelfgemaakte cocktails op Instagram. Daar kreeg ik direct leuke reacties op vanuit de hele wereld. Uiteindelijk groeide de pagina uit tot 18.000 volgers en kwam ik steeds meer op het spoor van nieuwe ontwikkelingen in de drankenwereld.

Een van die ontwikkelingen waren gin botanicals – kruiden die ze in Spanje gebruiken om de gin meer smaak en kleur te geven. Ik ben in 2016 begonnen met het importeren van deze kruiden en tegenwoordig lever ik die aan een groot aantal slijterijen en horecazaken. Een andere trend zijn craft cocktails. Dit zijn cocktails die ik volgens de originele recepten maak in een kleine distilleerderij en vervolgens lever aan horecazaken. Zo is gaandeweg onze Cocktail Brewery geboren.

Hoe kwam je op het idee voor de Wine Tasting Box?

De tubes zijn uitermate geschikt om vloeistoffen en kruiden in te bewaren. Daarnaast is het een mooi product, dat meteen in het oog springt. Ik kwam in contact met een Australisch bedrijf dat wijn levert in glazen buisjes. Ik dacht meteen: gaaf concept! Wat is er mooier dan wijn direct te proeven in plaats van een droge beschrijving te lezen?

Welke concrete toepassingen van de Wine Tasting Box staan je voor ogen?

Onze tubes zijn zeer geschikt om producten bij nieuwe klanten te introduceren. In plaats van beschrijvingen van de smaak te gebruiken, kunnen de klanten (inkopers, slijterijen of consumenten) direct de wijn proeven.

Hoe gaat het afvullen van de wijntubes precies in zijn werk?

Wij maken gebruik van een speciale ruimte die specifiek ingericht is voor het afvullen van vloeistoffen. Daar werken we volgens het HACCP-protocol zodat we bij iedere batch kunnen zien welke handelingen plaats hebben gevonden. Het afvullen gebeurt machinaal. Als laatste stap worden de samples voorzien van etiket en klaargemaakt voor verzending.

Is de schroefdop 100% luchtdicht? Kun je iets vertellen over de materialen?

De tubes zijn gemaakt van borosilicaat-glas en hebben aluminium schroefdoppen met rubberen inlage. Deze verpakkingsmaterialen worden ook in de farmaceutische industrie gebruikt en zijn daarvoor getest, gekeurd en voorzien van het ISO-certificaat.

De wijn zou minstens een jaar goed blijven in de tube. Dat lijkt mij erg optimistisch. Is dit getest?

Wij hebben vorig jaar getest met twee batches, waarin diverse wijnen werden verpakt. Na ruim 12 maanden week het resultaat niet af van de controleflessen. Wij gebruiken overigens dezelfde techniek die het bedrijf in Australië gebruikt (drinkintube.net.au).

De minimale afname is 100 stuks van 3 tubes. Dat is voor een kleine importeur best veel. Valt daarover te onderhandelen?

Wij werken met een all-in prijs, waardoor we een minimum afname hanteren. Daar komen dus geen extra set-up kosten of handling fees of wat dan ook bij kijken. Maar het is ook mogelijk om losse tubes met flyer te bestellen, die zijn lager in kosten. In overleg met de klant leveren we de tubes met of zonder etiket. We kunnen ook assisteren bij de verzending van de afgevulde tubes.

Wat zijn de bezorgkosten voor een Wine Tasting Box met 3 gevulde tubes? Ik neem aan dat ze gewoon door de brievenbus kunnen?

De tubes kunnen gewoon met de brievenbuspost mee. De kosten bij PostNL zijn €3,80 voor een brievenbuspakketje.

_ _ _

Stan Smeets
Wine Tasting Box

De Wine Tasting Box bevat 3 glazen buisjes van 30 ml, met schroefdop en een op maat gemaakt etiket, plus een gepersonaliseerde informatieflyer. Zoals Stan Smeets uitlegt, zijn er diverse andere mogelijkheden.

Leverancier is de Cocktail Brewery in Voerendaal (bij Heerlen). Dit bedrijf importeert onder andere cocktail-botanicals en ontwikkelt in samenwerking met distilleerderij Gerlachus in Hulsberg craft cocktails voor horeca en retail. De wijntubes zijn sinds kort aan het aanbod toegevoegd.

Ben je importeur en/of heb je een wijn(web)winkel en wil je bij wijze van proef een Wine Tasting Box met een willekeurige wijn toegestuurd krijgen? Dat kan. Neem contact op met Stan Smeets.

Kijk voor meer informatie op cocktailbrewery.nl/wijn-in-tubes

Cocktail Brewery
Davidbron 2, 6367 TJ Voerendaal
T. +31 (0) 6 112 607 81
E. info@cocktailbrewery.nl