Moderne Turkse wijn van Lukas Arkas Wines

Eliëtte Yilmaz-Bos

Troy Wines – wine import; dat klinkt als een hele voorraad, maar het assortiment van deze importeur (Leiderdorp) beperkt zich op dit moment tot één wijnhuis: Lucien Arkas Vineyards.

Eliëtte Yilmaz-Bos en haar Nederlands-Turkse man zijn sinds een jaar actief om de wijnen van dit Turkse wijnbedrijf op de markt te zetten.

Daarbij gaat de voorkeur uit naar de betere wijnhandel en horeca. Voor consumenten zijn enkele van de wijnen verkrijgbaar via www.anderewijn.nl.

Lucien Arkas Vineyards (LA Wines) is gelegen in Torbali, ten zuiden van de stad Izmir, in het westen van het land nabij de Egeïsche Zee.

Lucien Arkas, directeur van het zeevaarttransportbedrijf Arkas Holding, kocht in 2010 het toenmalige Idol Wines, herdoopte het wijnbedrijf in LA Wines en investeerde er flink in.

LA Wines is een modern, goed uitgerust, internationaal georiënteerd wijnhuis met ruim 100 ha biologisch gecertificeerde wijngaarden met onder andere chardonnay, sauvignon, ugni blanc, grenache, syrah, petit verdot, tempranillo, merlot en cabernet sauvignon.

De enige wijn van Turkse druiven is een blend van oküzgözü (klinkt als: ukkuuskeuzhu) en boğazkere.

De meeste wijnen zijn blends, waaronder ugni blanc-chardonnay, shiraz-petit verdot, shiraz-cabernet-merlot en cépagewijnen van cabernet sauvignon en tempranillo.

Het zijn over de hele linie moderne, prettige, toegankelijke wijnen, die duidelijk met ervaring en kennis van zaken zijn geproduceerd. Ik neem aan dat Lucien Arkas zich bekwame adviseurs en wijnmakers kan veroorloven.

❤︎ Elegant en soepel, met een mooie balans van vlekkeloos schone aroma’s, intensiteit, textuur, frisheid en indien van toepassing gepast houtgebruik. Ze zijn bijna té behaaglijk. LA Wines speelt op safe.