Kroatië – Aantrekkelijk origineel en eigenwijs

Kroatische wijn van inheemse druivenrassen tonen een echt eigen smaakpallet. Soms vreemd, maar vaak aantrekkelijk origineel en eigenwijs.

De witte wijnen van bogdanuša en pošip doen me denken aan wijnen van de druiven pinela en zelen in de Vipava-vallei in Slovenië. Die zijn ook zó anders en eigen, dat je tijd moet nemen om je verwachtingspatroon bij te stellen.

De wijnen zijn wat ik noem ‘eerder kruidig dan fruitig’ en soms ook aards en rustiek. Wat ik dan terugvind in proefnotities als ‘boerse geur’, ‘grove nasmaak, maar best lang, ‘niet elegant’, ‘raar, kaal en kort’ en ‘zoete geur als van botrytis’.

Er is aantrekkelijke eigenzinnigheid te vinden in Istrië, Dalmatië en Slavonië. Mario Pranić en Diederik Swart van importeur Croatian Grapes (Amsterdam) lieten op een masterclass tijdens Wine Regions Event 9 wijnen proeven. Lokale, min of meer onbekende druiven als teran (refošk, terrano), plavac mali, bogdanuša en pošip zorgen voor avontuur.

Croatian Grapes is exclusief importeur in de Benelux van de wijnhuizen Vina Carić (Dalmatië), Kabola (Istrië), Feravino (Slavonië), Madirazza (Dalmatië), PP Orahovica (Slavonië) en PZ Svirče (Dalmatië).

Mijn favoriete wijnen:

❤ Vina Carić, Bogdanuša 2016 – Witte wijn met een eigenzinnig uitheems karakter. Krachtige, iets boerse/aardse geur, bitterzure groenige smaak, droog en strak, citrus, tannine, zeer droge afdronk. Intrigerend.

❤︎ Madirazza Pošip 2015 – Sterk aromatische witte wijn met veel bloemen, krachtig zuur, strakdroog, pittig en boordevol karakter.

❤︎ Feravino, Miraz Frankovka 2015 – Blaufränkisch, een minder exotische druif. Voortreffelijke wijn met een zoetkrenterige geur, als kirsch, maar droge wijn, schoon, energiek en pittig kruidig, met prettig frisse zuren.

❤︎ PZ Svirče, Plavac Hvar 2015 – Fijne geur, boersig, groenig en houtachtig (maar heeft géén houtrijping gehad). Krachtig, met stevige tannine, structuur, goede zuren, geen overdaad aan fruit, wel veel eigenwijs karakter.

❤︎ Kabola, Teran 2015 – Fris en aromatisch, groenkruidig, met een droog mondgevoel en besfruit, maar eerder aards en kruidig dan fruitig, vreemd maar spannend.

❤︎ Kabola, Mušcat Momjanski 2016 – Een lokale kloon van muscat à petits grains. Niet heel anders dan andere muscat. Mooie verleidelijk elegante, lichtzoete dessertwijn.