Erik Kooijmans: ‘Romagna biedt het avontuur van de ontdekking, hier vind je nog onverwachte pareltjes!’

Erik Kooijmans

Veertien wijnproducenten uit Romagna presenteerden zich op donderdag 15 maart 2018 voor het eerst in Nederland.

Voorafgaand aan deze kleine beurs spraken met de ‘Nederlandse Italiaan’ Erik Kooijmans van Bologna Foods, mede-organisator van dit event.

“Als Italië een maaltijd was, zou Emilia-Romagna het hoofdgerecht zijn.”

Hoe is de samenwerking met het consortium tot stand gekomen? Gaat dit gezelschap ook andere landen bezoeken?

Wij kennen voorzitter Filiberto Mazzanti van het Consorzio Vini di Romagna van Enologia, de jaarlijkse presentatie in november van wijnen en streekproducten uit Bologna. Verschillende producenten hebben via ons al een importeur in Nederland gevonden en dat was natuurlijk een mooie aanleiding.

Vorig jaar heb ik een handje geholpen toen het consortium een soortgelijk event in Antwerpen hield, en daar is het idee ontstaan om dit jaar ook Nederland in het programma op te nemen. Voor de 14 wijnboeren die deelnemen begint de reis dit jaar in Duitsland, vervolgens Nederland en België, om tenslotte te eindigen in Düsseldorf op Prowein.

Hoe ga je te werk bij de selectie van producten voor Bologna Foods? Struin je de hele regio af?

Ha, goeie vraag! Wij wonen in Bologna en we verdelen mijn maandelijkse programma tussen het inderdaad afstruinen van alle kleine ambachtelijke producenten van de regio en het naar onze Nederlandse klanten brengen van hun producten – korte lijnen!

Al wordt Emilia-Romagna als één regio gezien, ze hebben elk een heel eigen geschiedenis, geografie en cultuur. Is dat te merken?

Ja, dat is misschien een van de redenen dat in Nederland de regio gewoonlijk niet duidelijk op het netvlies staat. Emilia en Romagna waren oorspronkelijk twee onderscheiden regio’s die pas in 1948 zijn samengevoegd. Ik karakteriseer Emilia als het wat statige, meer gereserveerde en klassieke deel – de geboortestreek van Giuseppe Verdi, prachtige historische steden als Parma, Modena, Ferrara en Bologna.

Romagna daarentegen is het misschien wat boersere maar vaak geniale en creatieve deel – hier is Federico Fellini opgegroeid – zijn beroemdste film Amarcord geeft een mooi sfeerbeeld. Bij ons wordt vaak het volgende gezegde aangehaald: als een vermoeide reiziger in Emilia aan een deur aanklopt om iets te drinken te vragen, krijgt hij een glas water aangeboden – in Romagna krijgt hij zonder vragen een glas wijn!

Wat is het grootste verschil tussen Emilia en Romagna op het gebied van gastronomie en wijn?

Het meest in het oog springende verschil vind je in de rode wijnen: Emilia staat natuurlijk bekend om de frizzante Lambrusco’s, Romagna is het land van de Sangiovese di Romagna die haar DNA deelt met de Toscaanse chianti. Er is ook een sterke overeenkomst: varkensvlees staat in beide streken hoog op het menu, en daar zijn beide wijnen een ideale combinatie bij.

Wat is voor jou persoonlijk de aantrekkingskracht van Romagna in gastronomisch opzicht?

Een van de leukste aspecten van het rondstruinen door Romagna is de gulle gastronomie: elk dorpje heeft zijn eigen specialiteiten, van de kastanjes van Castel del Rio tot de grottenkaas van Sogliano, van de olio extra vergine di Brisighella tot de piadina uit Rimini. Dit geldt trouwens net zo goed voor Emilia, daarin lijken ze weer wel op elkaar. Er wordt onder Italianen wel gezegd: als Italië een maaltijd was, zou Emilia-Romagna het hoofdgerecht zijn.

Wat is voor jou bijzonder, uniek of typisch aan de wijnen van Romagna?

Wat mij zo aanspreekt in de wijnen van Romagna is de enorme variëteit aan lokale druivensoorten die in de laatste decennia door durvende en vaak zeer begaafde kleine wijnboeren aan hun boersheid zijn onttrokken: de bursôn, de famoso, de centesimino (alle rood) zoals die door onder andere Poderi Morini, Randi en Tenuta Santa Lucia op de kaart zijn gezet, zijn daar een voorbeeld van.

Ik werd onlangs uitgenodigd voor een bezoek aan de regio. Voorheen waren er nooit persreizen. Is Romagna bezig met een campagne?

Naar onze smaak wordt er nog lang niet voldoende aan gedaan, maar er lijkt inderdaad langzaam een kentering aan te komen. De opening van FICO Eataly World in Bologna kan daar verder bij helpen om de regio internationaal op de kaart te zetten.

Het viel mij op dat elke producent ook mousserende wijnen maakt, van allerlei druivenrassen. Is dat kenmerkend voor Romagna?

Dat is zeker kenmerkend voor Romagna – minder dan in Emilia, maar toch. Dit hangt vermoed ik samen met wat ik vertelde over de gastronomie van de streek. Hoofdstad Bologna heeft de bijnaam Bologna La Grassa, en dat is niet voor niets! De mousserende wijn maakt de mond na elke hap weer opnieuw klaar…

Wat kan Romagna toevoegen aan het wijnaanbod in Nederland?

Zowel Emilia als Romagna lijden nog steeds onder het imago van de regio als dé producent van goedkope massawijnen – denk aan de Lambrusco als ‘pizza wine’. De kleine talentvolle producent uit deze streek kan zich daardoor moeilijk buiten het eigen dorp of stad profileren. Kijk maar naar het wijnassortiment van verreweg de meeste gespecialiseerde importeurs in Nederland: daar zie je zelden meer dan een of twee etiketten uit Emilia-Romagna tussen.

Dubbel nadeel hiervan is dat de geproduceerde hoeveelheden van de kwaliteitswijnen laag zijn en de kostprijs per fles dus relatief hoog. Romagna biedt de Nederlandse consument echter het avontuur van de ontdekking – hier vind je echt nog onverwachte pareltjes!

Het vergt van de gepassioneerde importeur natuurlijk wel relatief veel inspanning – je moet de vraag zelf creëren en veel aan story-telling doen. Daar krijg je dan wel heel veel plezier voor terug als je je klanten ziet terugkomen.

Proeverij Vini di Romagna 2018

De proeverij vond plaats in Kasteel Woerden op donderdag 15 maart 2018. Een initiatief van het Consorzio Vini di Romagna dat werd georganiseerd in samenwerking met Italent en Bologna Foods.

> Lees een kort proefverslag van deze proeverij: ‘Bursôn, centesimino, albana, famoso en sangiovese’

Over Erik Kooijmans

Erik Kooijmans is inmiddels zo Italiaans als je als Nederlander maar kan worden. Hij vertrok in 1981 naar Bologna voor een studie en kwam er zijn vrouw Anna Maria tegen, met wie hij 2 kinderen heeft.

Bologna Foods levert ambachtelijke, gastronomische streekproducten uit Emilia-Romagna aan restaurants en winkels.

‘Een beetje uit liefde en een beetje als beroep wijden wij ons aan de Emiliaanse en Romagnoolse keukens en het bekend maken hiervan onder een publiek van liefhebbers met een bijzondere belangstelling.’