Vin naturel uit Gaillac

Damien Bonnet

Nieuw in het assortiment van Farmer Wijnen in Den Haag: Domaine de Brin in Gaillac.

“Domaine de Brin is een familiedomein dat sinds 2008 wordt gerund door de jonge, talentvolle wijnmaker Damien Bonnet”, aldus eigenaar Edwin den Boer van Farmer Wijnen.

“Het domein is gelegen in het meest noordelijke deel van de Gaillac, het plateau Cordais. De bodem hier bestaat vooral uit een mix van klei en kalk (argilo-calcaire).”

Bonnet beschikt over 12 ha wijngaarden en verbouwt (biologisch) onder andere de lokale druivenrassen mauzac en loin de l’œil (len de l’el) voor witte wijn en voor rode wijn braucol en duras, aangevuld met merlot en syrah.

Ik denk dat we de wijn van Bonnet natuurwijn of vin naturel mogen noemen. Hij gebruikt druifeigen gisten voor de fermentatie, voedt de wijn zonder toevoeging van sulfiet op in vaten of barriques en gebruikt alleen (een minimale dosis) zwavel bij de botteling. De klaring gebeurt uitsluitend met behulp van de zwaartekracht (kortom: bezinking van de grofste deeltjes) en de rode wijnen worden ongefilterd gebotteld.

Farmer Wijnen levert aan wijnspeciaalzaken in heel Nederland. Edwin den Boer op zijn website: “Farmer Wijnen importeert biologische wijnen van kleine gepassioneerde wijnmakers uit Europa. Wijnen gemaakt met een minimale interventie in de wijngaard en kelder en een duidelijke expressie van het terroir. Farmer Wijnen richt zich vooral op het ontdekken van nieuwe talenten aan het wijnmakersfront. Deze vondsten wil ik graag delen.”