Suzy en Gilles Thomas (Elzas): ‘We leren nog elke dag in onze zoektocht naar het maken van natuurlijke wijn’

Suzy en Gilles Thomas

Suzy en Gilles zijn de vierde generatie van wijnmakersfamilie Thomas uit Ammerschwihr. Vorig jaar hebben ze het bedrijf van hun vader overgenomen. Ze besloten de dingen anders te doen.

– door Jurgen & Erwin van der Sloot

Thomas werkt al 20 jaar biologisch, maar Suzy en Gilles doen een stap verder richting biodynamisch en in de toekomst zelfs permacultuur. In een interview vertellen ze meer over hun ambities en toekomstplannen.

Hoe ben je wijnproducent geworden?

Suzy: Onze ouders zijn de eigenaren van de wijngaard, we zijn er sinds kinds af aan in opgegroeid. Na zijn middelbare school en een reis naar de andere kant van de wereld, begon Gilles samen met mijn vader te werken in het wijnbedrijf. En sinds 6 jaar is hij de manager van het domein. Ik ben pas sinds kort meer betrokken bij het bedrijf, maar heb altijd interesse gehad in onze biologische visie van het wijn maken en hoe we dit kunnen verbeteren.

Gilles: Sinds twee jaar neem ik meer beslissingen, inmiddels is onze vader met pensioen. We willen onze wijnen nog ‘natuurlijker’ maken. We verminderen bijvoorbeeld sterk het zwavelgehalte in onze wijnen. We laten onze wijnen rijpen in eikenhouten vaten, afhankelijk van het druivenras en het soort wijn dat we willen maken in grote oude vaten of in kleinere nieuwe Frans eikenhouten vaten. Ook geven we de wijnen meer tijd om zich op vat te ontwikkelen. Dit alles maakt onze wijnen complexer en anders dan de normale traditionele Elzaswijnen. In de toekomst willen we evolueren naar iets anders dat nog meer past in onze ecologische benadering. We leren nog elke dag in onze zoektocht naar het maken van natuurlijke wijn.

Wat is de taak van een wijnproducent?

Gilles: Voor mij is de praktijk het belangrijkste. Het is de beste school. In het begin vond ik het werk in de wijngaard het leukst, van begin tot de oogst. Vinificatie is ook cool, maar dat kwam later. In het beroep van wijnmaker, zeker als je volledig onafhankelijk bent zoals ons bedrijf, moet je veelzijdig zijn. Elke dag doe je iets anders. Het is niet alleen het werk in de wijngaard. Klanten die naar de kelder komen, leveringen gereed maken, promoties, de website onderhouden en communiceren op de sociale media.

. . .
‘Ik wil betekenis geven aan de dingen die ik doe. (…) Het gaat ons niet enkel om geld te verdienen of te zorgen voor een goed pensioen.’
. . .

Suzy: Het is lastig dat je niet kunt anticiperen op het weer. We moeten accepteren wanneer het vriest, wanneer het regent en of we voldoende zon hebben. De omstandigheden van het weer zijn zelden optimaal. We stellen hoge eisen aan onze wijnen en een duurzame wijze van werk in de wijngaard, als de weerelementen je dan tegenwerken is het soms een lastig bestaan.

Gilles: Er kunnen veel dingen gebeuren en je moet continu waakzaam zijn, zowel in de wijngaard als in de wijnkelder. Ook na het oogsten is er nog veel werk. We starten dan met ploegen, de voeten van de druivenranken bedekken om ze te beschermen tegen de winterkou.

Waar ben je het meest trots op?

Suzy: Voor mij gaat het niet zozeer om het maken van wijn of het werken op het familiedomein of verantwoordelijk zijn voor de familie-erfenis. Ik wil vooral dat onze aanpak zinvol is. Het is onze ecologische visie die me trots maakt. Mijn vader begon 20 jaar dit pad te bewandelen door zijn overstap naar biologisch werken. Wij gaan verder op deze weg en proberen nog een paar stappen verder te gaan. Ik zie mezelf in de toekomst niet op een conventionele manier druiven verbouwen.

Gilles: Laat je eigen visie terugkomen in de wijnen, natuurlijk neem je daarbij de kennis mee die onze familie de afgelopen jaren heeft opgebouwd. Maar ons leven maakt deel uit van een wereld die verder gaat en dan red je het in de toekomst niet langer door gewone wijn te maken op een ouderwetse manier. Ik wil betekenis geven aan de dingen die ik doe. Meer en meer mensen zoeken naar zin in hun leven, of ze nu 20, 40 of 50 jaar oud zijn. Het gaat ons niet enkel om geld te verdienen of te zorgen voor een goed pensioen. Als we met de wereld op dezelfde weg doorgaan, zullen we het pensioen misschien wel nooit halen.

Wat betekent jullie ecologische visie?

Suzy: we vervuilen de grond niet en voorkomen dat deze verarmt. We kunnen ons prima voorstellen dat er over 20 jaar ook andere fruitbomen midden in onze wijngaarden staan. Het is ons ideaal om een evenwichtig ecosysteem te creëren in onze wijngaarden in plaats van alleen maar wijnstokken.

Gilles: Ja, we willen deze monocultuur in de wijnbouw doorbreken en ook iets anders dan druiven weten te waarderen. Dit maakt onze wijngaarden ook gezonder en beter bestand tegen ziektes. In een bos met allemaal verschillende planten hoef je ook geen pesticiden en dergelijke te gebruiken om het bos in stand te houden, dit willen we ook laten terugkomen in onze wijngaarden. Maar het zal nog een hele zoektocht zijn hoe we dit kunnen bewerkstelliggen.

Welke eigenschappen moet een goede wijnproducent hebben?

Gilles: Het vereist discipline en nauwkeurig werken. Maar we moeten ook nederig zijn. Tegenover de natuur zijn we niets. Ook moet je veel geduld hebben en dingen accepteren die je niet kunt beïnvloeden.

Maak kennis met de biologische wijnen van André Thomas

Dit artikel trof ik aan in de nieuwsbrief van Domaine Alsace van Jurgen & Erwin van der Sloot in Capelle aan den IJssel.

 

– – –
Wijnverhalen, een nieuwe rubriek?

‘When you look at how we market wines to consumers (…) we organise bottles by region, by grape variety, by some arbitrary notion of style that we understand because we’ve focused our careers and lives on it. But it means nothing to the consumers.’

‘I think we have got to start telling stories, rather than relying on price cues and fruit salad tasting notes to persuade consumers to buy.’

Deze citaten uit een speech van Natasha Hughes MW tijdens een bijeenkomst van Masters of Wine in Londen in september 2017 brachten me destijds op het idee om een nieuwe rubriek te beginnen.

Want wat ze zegt is zó waar. En dat weten we best, maar we dóen het niet, of te weinig, of het lukt eenvoudig niet. Sindsdien speel ik met het idee om hier werk van te maken op deze website (wino.sjakes.com). Ik wil importeurs van interessante wijn en andere begeesterde wijnprofessionals en wijnliefhebbers er ruimte voor geven.

Ik weet niet zeker of zo’n rubriek een succes gaat worden, want het moeten wel originele en goed leesbare verhalen zijn.

We zullen zien. Misschien is dit de eerste aflevering van een lange reeks. Laat weten als je er ideeën over/voor hebt!