Ontdek de eigenzinnige wijnen van Romagna

Uit de film Amarcord van Federico Fellini

Een ei, een ladder en een ‘fiasco’ Sangiovese di Romagna. Wat hebben deze dingen met elkaar gemeen? Dat ze alle drie voorkomen in de iconische film Amarcord van Federico Fellini.

Wie kent de legendarische scène niet waarin Zio Teo hoog in een boom klimt en van daaruit met veel misbaar de wens uitschreeuwt een vrouw te bezitten (‘Voglio una donna!’)? Dat regisseur Federico Fellini een Romagnolo in hart en nieren was en niet onder stoelen of banken stak dat hij het liefst een fles Sangiovese di Romagna op tafel had, is minder bekend.

Romagna, het Adriatische deel van de Italiaanse regio Emilia-Romagna, heeft een oude en rijke wijntraditie. Naast de bekende albana en de sangiovese, brengen ook de pignoletto, de pagadebit, de famoso, de centesimino en de cagnina tongstrelende verrassingen voort.

De leemgronden van de Po-vallei, de kalkhoudende Apennijnen-heuvels en -bergen, het zeeklimaat en de zilte lucht langs de kustlijn, het landklimaat ten westen daarvan – in Romagna doorkruist alles elkaar in een eindeloze variatie van terroirs en microklimaten. Een kolfje naar de hand voor eigenzinnige wijnboeren die wijnen maken voor net zo eigenzinnige wijnliefhebbers.

Op donderdag 15 maart 2018 introduceerden 14 wijnproducenten uit Romagna een zestigtal wijnen uit hun regio aan de Nederlandse vakhandel, in het imposante Kasteel van Woerden.

De proeverij was een initiatief van het Consorzio Vini di Romagna in samenwerking met Bologna Foods en Italent.