Ontdek de eigenzinnige wijnen van Romagna

Uit de film Amarcord van Federico Fellini

Een ei, een ladder en een ‘fiasco’ Sangiovese di Romagna. Wat hebben deze dingen met elkaar gemeen? Dat ze alle drie voorkomen in de iconische film Amarcord van Federico Fellini.

Wie kent de legendarische scène niet waarin Zio Teo hoog in een boom klimt en van daaruit met veel misbaar de wens uitschreeuwt een vrouw te bezitten (‘Voglio una donna!’)? Dat regisseur Federico Fellini een Romagnolo in hart en nieren was en niet onder stoelen of banken stak dat hij het liefst een fles Sangiovese di Romagna op tafel had, is minder bekend.

Romagna, het Adriatische deel van de Italiaanse regio Emilia-Romagna, heeft een oude en rijke wijntraditie. Naast de bekende albana en de sangiovese, brengen ook de pignoletto, de pagadebit, de famoso, de centesimino en de cagnina tongstrelende verrassingen voort.

De leemgronden van de Po-vallei, de kalkhoudende Apennijnen-heuvels en -bergen, het zeeklimaat en de zilte lucht langs de kustlijn, het landklimaat ten westen daarvan – in Romagna doorkruist alles elkaar in een eindeloze variatie van terroirs en microklimaten. Een kolfje naar de hand voor eigenzinnige wijnboeren die wijnen maken voor net zo eigenzinnige wijnliefhebbers.

Op donderdag 15 maart introduceren 14 wijnproducenten uit Romagna een zestigtal wijnen uit hun regio aan de Nederlandse vakhandel, in het imposante Kasteel van Woerden. De meeste producenten zijn nog beschikbaar voor samenwerking met eigenzinnige Nederlandse ondernemers.

Naast de wijnen wordt ook aandacht besteed aan de mooiste delicatessen van de streek: onder andere de Squacquerone di Romagna, een karakteristieke zachte verse kaas, en de Olio Extra Vergine di Oliva Brisighella DOP.

Vini di Romagna

Adres: Kasteel Woerden (Kasteel 3, Woerden) – op een steenworp afstand van het station gelegen
Datum: donderdag 15 maart 2018, van 12:00 tot 18:00 uur
Toegang: gratis voor professionals in horeca, retail, wijnimport en wijnpers
Info en inschrijven: www.italent.nl (Heleen Schreuder) of bel met Erik Kooijmans van
Bologna Foods 0617320327.

De proeverij is een initiatief van het Consorzio Vini di Romagna in samenwerking met Bologna Foods en Italent.