Moderne Loire-bubbels van Escher & Thomas

Een leuke nieuwkomer presenteerde zich gisteren op de jaarlijkse overzichtsproeverij Tastin’ France: Escher & Thomas, ‘cultivateurs de fines bulles’. Producent in de Loire-vallei van uitsluitend mousserende wijn.

Escher & Thomas, gevestigd in Chissay-en-Touraine, richt zich hoofdzakelijk op een moderne, toegankelijke, fruitige stijl mousserende wijn, waarin het aroma van het druivenras centraal staat.

Het bedrijf is van zeer recente datum, we proefden de eerste drie jaargangen (2014, 2015 en 2016). De drie belangrijkste wijnen zijn Attitude M (van de druif melon de bourgogne), Attitude S (sauvignon blanc) en Attitude C (chenin blanc).

Iwan Escher et Cécile Thomas kopen de druiven voor deze wijnen in, ze hebben zelf geen wijngaarden. De melon de bourgogne komt uit de regio Muscadet (uiteraard), de herkomst van de sauvignon is Touraine en de roots van de chenin-druiven liggen in (DOP) Vouvray-wijngaarden.

De eerste twee druiven zijn niet toegestaan in de DOP Crémant de Loire, reden om de hele lijn (dus ook de chenin) op de markt te brengen als Vin de France.

Merkwijnen? Ja, maar laat je daardoor niet afschrikken. Ze zijn bijzonder aangenaam en prettig verfrissend droog (extra brut). Ongecompliceerde, toegankelijke wijnen, maar met stijl en karakter, zodat ze ook gastronomisch inzetbaar zijn. Attitude M is perfect bij oesters, verzekert Iwan ons.

Bubbelende sauvignon proefde ik al eens uit onder andere Nieuw-Zeeland en Slovenië, waarbij het expressieve sauvignon-karakter van de druif met te opdringerig is. Dit is de eerste mousserende wijn van sauvignon die ik echt lekker vind.

We proefden ook een Pétillant Naturel en een klassieke Vouvray Mousseux. De eerste is één en al lichtvoetig plezier, gemaakt van de druif pineau d’aunis. Het is niet zeker of deze wijn volgend jaar weer wordt gemaakt. Met de Vouvray bewijst het duo misschien wel dat ze de kunst van het mousserende wijn maken verstaan, want dit is een mooie klassieke Loire-terroirwijn.

De Attitude-lijn zou voor ongeveer 12 euro op de Nederlandse markt kunnen komen. Ik heb de indruk dat de kwaliteit en eigenheid ervan in deze prijsklasse concurrerend is voor crémants, de betere prosecco’s en cava.

Nog even iets over Pétillant Naturel, wat een rage lijkt te worden – nou ja rage, dit type wijn neemt in ieder geval in belangstelling toe.

Er is in wezen niets nieuws aan pétillant naturel, soms catchy afgekort tot Pét-Nat. Ook al doen de nieuwe producenten het vaak wel weer net even anders. De wijn bestaat al eeuwen, langer dan champagne en crémant, de productiewijze wordt niet voor niets méthode ancestrale genoemd. 

Heel kort gezegd: bij de méthode ancestrale wordt de wijn gebotteld voordat hij is uitgegist, zodat de laatste koolzuurbelletjes die vrijkomen bij de fermentatie  in de fles gevangen blijven.

De licht parelende type wijn wordt herontdekt en vanwege zijn ongecompliceerde toegankelijkheid door de consument hoog gewaardeerd. Pét Nat is fun, licht, fruitig, levendig en vaak ook ‘puur natuur’ en daardoor soms een beetje ‘funky’.