Meer vraag naar veganistische wijn

Na biologische wijn, duurzame wijn en natuurwijn lijkt veganistische en/of vegetarische wijn de nieuwste trend in de segment ‘groene wijn’, om het zo maar even te noemen. 

Volgens het Franse wijnmagazine Vitisphere stijgt de vraag naar – en dus ook het aanbod van – veganistische wijn.

In Frankrijk brengen steeds meer wijnhuizen wijnen op de markt met het Vegan-logo. Recent bijvoorbeeld Gérard Bertrand (Languedoc), Rhonéa (Rhône), Les Vignerons de Buzet en Château Dauzac (grand cru classé Margaux).

Het Vegan-logo garandeert dat er geen dierlijke producten zijn gebruikt bij de productie. Het gaat daarbij vooral om middelen om de wijn te klaren, zoals eieren, caseïne (melkeiwitten), gelatine (gemaakt van huid, botten en kraakbeen) of isinglass (vismeel of vislijm).

Resten van de druivenschil, dode gistcellen, bacteriën en andere storende bestanddelen worden met behulp van eiwit uit de wijn gehaald. Gedurende het wijnproductieproces is er al veel naar de bodem van het vat gezakt en daarna gescheiden van de wijn. De stoffen die met eiwit worden verwijderd, zijn te licht om te zinken. Ze klonteren samen (door statische elektriciteit) met de eiwitmoleculen. Zo worden ze zwaarder en zakken dan wel naar de bodem.

Voor veganistische wijn worden hiervoor plantaardige eiwitten of andere materialen gebruikt, zoals erwten, aardappelen, koolstof of klei.

Vitisphere wijst erop dat plantaardige klaringsmiddelen nooit zijn ontwikkeld uit ideologische overwegingen. Ze kwamen op de markt om verwarring bij consumenten te vermijden die het een onprettig idee vonden dat er sporen van dierlijke oorsprong in de wijn kunnen zitten.

Door duidelijk met een Vegan-logo op het etiket aan te geven dat dergelijke hulpstoffen niet zijn gebruikt, geven wijnhuizen nu een expliciet statement af, gericht op een bepaalde (niche)-groep consumenten.

Deze groep neemt in aantal toe. In ieder geval in Groot-Brittanië, waar volgens The Vegan Society op dit moment 542.000 veganisten zijn. Bijna de helft van deze mensen zit in de leeftijdsgroep 15-34 jaar.

De Britse veganisten organiseren ‘Veganuary’, waarbij mensen worden aangemoedigd in de maand januari af te zien vlees, vis, eieren en zuivelproducten. De campagne kreeg dit jaar (2018) 50.000 mensen in beweging en de actie kreeg ook veel steun van restaurants en cafés.

Met deze aantallen krijgt veganisme een commercieel belang. De Britse supermarktketen Co-op is dan ook van plan om hun aanbod van veganistische wijn dit jaar (2018) uit te breiden tot maar liefst 100 wijnen. In samenwerking met de wijnhuizen uit alle delen van de wereld waarmee de supermarktketen zaken doet, wordt gewerkt aan aparte bottelingen waarbij alleen diervrije hulpmiddelen worden gebruikt.

Ook de Britse wijnketen Majestic gebruikt inmiddels het Vegan-logo en heeft nu 32 vegan-vriendelijke wijnen in het assortiment.