Repour Wine Saver absorbeert zo goed als álle zuurstof

Sinds kort heeft Wijnimport J. Bart de exclusieve rechten voor de verkoop van de Repour Wine Saver, volgens de importeur ‘de nieuwste innovatie om geopende flessen wijn langer goed te houden’.

De wijn-gadget is ontwikkeld door een Amerikaanse chemicus. ‘IJzerhoudend materiaal’ in de afsluiter is verantwoordelijk voor het absorberen van de zuurstof. De samenstelling van dat materiaal blijft echter geheim.

De lucht in de na het openen weer afgesloten fles bevat (net als de buitenlucht) ongeveer 21% zuurstof (de rest is voornamelijk stikstof). Volgens de producent zorgt de Repour Wine Saver ervoor dat er minder dan 0,05% zuurstof in de afgesloten fles overblijft. Dat is minder dan bij wijndispensers zoals Enomatic, waarbij de zuurstof wordt vervangen door een inert gas zoals argon of stikstof.

Ook het zuurstofgehalte in de wijn zelf wordt volgens de producent verlaagd, en wel tot een verwaarloosbare hoeveelheid van 0,03 ppm. De absorberende dop geeft geen geur af en heeft geen invloed op de zuren en tannines in de wijn. Een Repour Wine Saver gaat in principe 1 fles mee, maar werkt volgens de producent wel wekenlang, maanden zelfs.

Als inderdaad zo goed als álle zuurstof door zo’n simpel dopje wordt verwijderd, als er zo goed als geen zuurstof bij de wijn kan, dan is dat in beginsel net zo effectief als Coravin.

Het is jammer dat de producent geen onafhankelijk wetenschappelijk bewijs voor deze claims bijlevert. Er zijn wel laboratoriumtesten door buitenstaanders gedaan, maar alleen voor de effectiviteit van de zuurstofabsorptie. Ook blinde proeverijen zouden aantonen dat het echt werkt. Het systeem is officieel goedgekeurd door Amerikaanse instanties die de veiligheid van consumptieartikelen bewaken.

Eigenlijk zou een professioneel onderzoeksbureau als het Wijnlaboratorium Meron in Almere de Repour Wine Saver een keer op wetenschappelijk verantwoorde wijze moeten bestuderen wat er precies met de wijn gebeurt, met en zonder de afsluiting met de Repour Wine Saver.

Terzijde: misschien kan de Consumentenbond dit een keer laten doen, dan kunnen ze voor de verandering eens een onderzoek publiceren waar we wat aan hebben.

Voor de horeca kost de Repour Wine Saver ongeveer 1 euro per stuk, consumenten (www.qvselect.nl) betalen €7 voor een doos van 4 en voor een doos met 10 stuks €14.

> Lees op de website van Wijnimport J. Bart meer over de Repour Wine Save