Trends in de Rhônevallei

rhône value wines
Marga van Winsen

Meer biologische wijn, meer witte wijn en een nieuwe generatie kwaliteitsbewuste wijnmakers staat op de drempel. Dat zijn enkele recente ontwikkelingen in de Rhône-vallei volgens Marga van Winsen van Rhône Value Wines. 

Dit staat te lezen op de website van Rhône Valley Wines (Inter-Rhône).

Dat de witte wijn in opkomst is, was me wel al opgevallen. Ik ben gek op die nieuw lichting stevige kruidige wijnen, die het vaak erg goed doen bij de maaltijd.

Probeer deze maar eens: ‘Witte Rhône wordt steeds lekkerder’

Het artikel – een portret van Marga van Winsen en haar in 2009 opgerichte wijnimportbedrijf Rhône Value Wines in Warmond – dat Rhône Valley Wines publiceert, eindigt met dit kadertje:

Wat valt Marga op in de Rhône anno 2017?

– Steeds meer borden met ‘biologisch gecertificeerd’ langs de kant van de weg. Niet gek in een regio waar het met de mistral relatief makkelijk biologisch werken is.

Meer aandacht voor wit. Door de toenemende internationale vraag wordt bij herplanting steeds vaker voor wit gekozen: roussanne, marsanne, grenache blanc of clairette. Voor veel mensen zijn witte Rhône-wijnen een verrassing qua smaak: soms vettig, soms strak, mineraalrijk, met een typerende kruidigheid, bittertje en groot gastronomisch potentieel.

– Een jonge, popelende generatie wijnmakers die door scholing en buitenlandse ervaring de potentie van het familiedomein onderkennen en hun druiven niet meer aan anderen verkopen. Zij zijn de toekomst voor de Rhône als wijngebied.

Kleine boeren met ondernemersgeest die ook kleinschalig als négociant gaan optreden. Die precies weten welke druiven ze willen hebben, daar een wat betere prijs voor betalen en er prachtige wijn van maken.

> Lees hier het hele verhaal: ‘Marga van Winsen: ‘Côtes du Rhône levert wijnen met een geheel eigen gezicht’