Eric Texier nieuw bij Rhône Value Wines

Eric Texier

Ooit gehoord van Côtes-du-Rhône Brézème? Klinkt als een Côtes-du-Rhône Village in zuidelijk Rhône-vallei, maar dit onbekende wijngebiedje ligt behoorlijk noordelijk, bij Livron-sur-Drôme, ten zuiden van Valence. Nieuw in het assortiment van Rhône Value Wines in Warmond.

In mijn – al zeg ik het zelf – best goed gesorteerde verzameling wijnboeken is er niets over te vinden, zelfs in de Oxford Companion to Wine komt de naam Brézème niet voor. Eigenaar Marga van Winsen van Rhône Value Wines praat ons bij. Ik geef een korte samenvatting van haar informatie op de website.

Eric Texier studeerde oenologie in Bordeaux. Sinds 1998 bezit hij 4,5 hectare biologisch gecertificeerde wijngaarden met onder andere niet-gekloonde syrah en roussanne, die op het etiket worden aangeduid met Serine en Roussette. In 2009 koopt hij er 3 hectare bij in Saint-Julien-en-Saint-Albain, gelegen aan de andere oever van de Rhône. Daarnaast opereert Texier als négociant met onder andere Condrieu, Côte-Rôtie, Châteauneuf-du-Pape en Mâconnais.

“De Crus uit de noordelijke Rhône-vallei hebben nu eenmaal een prijskaartje”, schrijft Van Winsen. “En afdalen tot IGP-niveau biedt voor de echte liefhebber geen uitkomst. Met de wijnen van Eric Texier hebben we nu een fantastisch alternatief in de portefeuille.”

Uitgangspunten bij de manier van werken van Eric Texier zijn minimale interventie en het maximaal benutten van natuurlijke processen. Zijn kelderhandelingen zijn eveneens beperkt: pigéage, remontage of bâtonnage komen bij Texier niet voor. Lagering vindt plaats op beton of oude houten vaten van het type demi-muid (500 liter) en sulfiet wordt uiterst spaarzaam alleen bij botteling toegepast. Alles bij Texier staat in dienst van een maximale expressie van de druif, het terroir en de karakteristieken van het oogstjaar.

Marga van Winsen: “Zijn wijnen hebben het DNA van de Noord-Rhône en spreken voor zich: uniek qua druif- en terroir-expressie, indrukwekkend puur en verfijnd.”