Jérome Prévost terug op de Nederlandse markt

Jérôme Prévost

Het in kleine kring wereldberoemde champagnehuis La Closerie van Jérôme Prévost is terug op de Nederlandse markt. Wijnkoperij Au Paradis in Amsterdam heeft het wijnhuis in Gueux, een klein dorpje pal naast de champagne-hoofdstad Reims, sinds kort exclusief in het assortiment.

Jérôme Prévost behoort volgens La Fête du Champagne tot het handjevol ambachtelijke champagnemakers dat zich een cultstatus heeft verworven bij de liefhebbers die hem adoreren.

Jancis Robinson schrijft vaak over grower champagnes – wijn van onafhankelijke champagneproducenten die alleen met het fruit van hun eigen wijngaarden werken – en Jérôme Prévost behoort al jaren tot haar favorieten. De bekende Britse wijnschrijfster bekroont zijn wijnen dan ook geregeld met 17,5 punten.

Prévost erfde La Closerie in 1987 van zijn grootmoeder. Tien jaar lang verkocht hij zijn druiven, tot zijn vriend Anselme Selosse – die ook op het favorietenlijstje van Jancis Robinson staat – hem in 1998 overhaalde om zijn eigen champagne te maken.

Bijzonder is zijn wijngaard Les Béguines, 2 hectare met 40 jaar oude wijnstokken meunier. Op andere wijngrond verbouwt hij (nog niet zo lang) ook chardonnay, pinot noir en pinot blanc, maar Prévost maakt nu nog alleen wijn van de oude meunier-planten, die tevens altijd vintage champagnes zijn. Prévost focust zich op het werk in de wijngaard, die hij bewerkt volgens de principes van de biodynamische wijnbouw.

Prévost fermenteert de most met druifeigen gisten in houten vaten van 450 tot 600 liter en voedt de wijn daarin tevens op. Hij klaart of filtert de wijn niet en gebruikt zo weinig mogelijk sulfiet, waarna de champagne drie jaar sur lattes rijpt in de fles voordat hij wordt verkocht.

Joris Engelsma van Wijnkoperij Au Paradis: “Wij gaan zijn complete gamma importeren: Les Béguines (blanc) en Fac-Simile (rosé). Onze plannen zijn deze enorm schaarse wijn zo eerlijk mogelijk te verdelen onder de sommeliers waar wij veel mee samenwerken en om de komende jaren een goede relatie met de sympathieke Jérôme op te bouwen. Deze wijn moet behouden blijven voor ons kikkerlandje :-).”