Nieuwe wijnhuizen bij Wijnimport LenselinQ

Markus Iro

Liefst 6 nieuwe wijnhuizen meldt Wijnimport LenselinQ (Rotterdam). De interessantste is naar mijn idee Markus Iro (Neusiedlersee). 

Markus Iro (34) bewerkt 19 hectare wijngaarden in het dorpje Gols, waarvan ongeveer 40% is beplant met witte druivenrassen en 60% met blauwe. De belangrijkste druivenrassen zijn zweigelt en st. laurent.

Volgens de Oostenrijkse wijngids Falstaff behoort de Zweigelt Ungerberg van Markus Iro tot de top van de rode wijnen van Oostenrijk. De lievelingsdruif van Markus zelf is st. laurent.

En de cabernet franc is de favoriet van de importeur. Wijnimport LenselinQ heeft van elke cuvée wijnen, maar slechts in beperkte oplage. De eerste partij wijnen van Markus Iro was snel uitverkocht en de recent binnengekomen aanvulling gaat ook hard.

Martijn Lenselink: “Door de geringe opbrengsten worden de wijnen nauwelijks geëxporteerd. In Nederland zijn wij exclusief leverancier. Wij zijn onder de indruk van de kwaliteit en eigenheid. Markus maakt verfijnde wijnen met een eigen signatuur.”

Markus Iro werkte eerder bij gerenommeerde wijnhuizen in Nieuw-Zeeland en Duitsland. Na het overlijden van zijn vader keerde hij op 28-jarige leeftijd terug naar Oostenrijk om het familiebedrijf voort te zetten.

“Dat was een zware nalatenschap”, zegt Lenselink. “Vader Iro had een prijzenkast vol met onderscheidingen, en Markus vond zichzelf een rookie. Door zijn positiviteit, doorzettingsvermogen en talent heeft hij in korte tijd de lijn van zijn vader voortgezet. Door zijn buitenlandse avonturen gaat dit gepaard met enig bravoure.”

De andere 5 nieuwe wijnhuizen

Valdonica (Maremma, Italië)

Biologisch, geregeld te vinden op de natuurwijnbeurzen van RAW. Er staan 9 verschillende soorten sangiovese-klonen in aparte wijngaarden aangeplant en ook wat ciliegiolo en vermentino. Spontane fermentatie in kleine batches. Opvoeding op Frans eikenhout van maximaal vijf jaar oud.

Lenselink: “Het doel van Valdonica is duidelijk: de beste sangiovese in Maremma creëren en dit te doen door de stroom van de natuur te volgen met een minimale menselijke tussenkomst.”

La Segreta (Umbrië)

Vakantieverblijf, olijfolie en een beperkte hoeveelheid wijn (11.000 flessen per jaar) van sangiovese, sagrantino, colorino en malvasia nera.

Lenselink: “Eigenaar en wijnmaker Lorenzo De Monaco is een purist en perfectionist. Daarom wordt er gewerkt op de meest natuurlijke manier, zowel in de wijngaard als in de kelder. Het is de wijn die het proces dicteert en niet andersom.”

Josef Schmid (Kremstal)

Eigenaar en wijnmaker van Weingut J.S. Schmid in Stratzing is tevens burgemeester van het dorp. Lenselink: “Schmid staat bekend om zijn unieke, elegante en fruit-gedreven wijnen, in het bijzonder zijn prachtig evenwichtige Grüner Veltliners. Alle wijnen worden gemaakt op basis van spontane vergisting, dat zorgt voor het eigen en unieke karakter. ”

Di Sante (De Marken)

Een familiebedrijf met 30 ha biologische wijngaarden in het dorp Magliano (bij het kustplaatsje Fano) in de Italiaanse provincie De Marken. Traditioneel sangiovese, montepulciano en biancame, maar tegenwoordig ook cabernet franc, cabernet sauvignon, chardonnay en sauvignon blanc.

Lenselink: “In de afgelopen jaren is het bedrijf uitgegroeid tot een kwalitatief en zeer gewaardeerde wijnmakerij.”

Domaine Arsac (Ardèche)

Veertien hectare in het dorpje Saint-Jean-le-Centenier aan de rand van de Rhône-vallei. De wijngaarden zijn al lange tijd in familiebezit, maar pas sinds 2014 maken de laatste twee generaties (vader en twee zonen) hun eigen wijn onder de naam Domaine Arsac.

Biologisch geteelde syrah, grenache, merlot, chardonnay en viognier. Minimale interventie. “Beter dan de bekende Ardèche-wijn van Maison Louis Latour”, vindt Lenselink.