Biochemicus wordt wijnmaker – nieuw bij De Wijnvriend

Ludovic Chanson

De Wijnvriend – ‘vins naturels, biologische wijn, natuurwijn, al meer dan 29 jaar’ – heeft aardig wat wijn uit de Loirestreek, maar tot voor kort niet één van 100% chenin blanc.

Met Ludovic Chanson in Montlouis is daarin verandering gekomen.

Ludovic Chanson liet in 2007 zijn werk als wetenschapper in de farmaceutische sector voor gezien en ging wijnbouw & oenologie studeren in Amboise. Hij liep een jaar stage bij de gerenommeerde chenin-wijnmaker Vincent Carême en kocht vervolgens 6,5 ha wijngaard in Montlouis.

Henk Struijs, eigenaar van De Wijnvriend: “Ludovic maakt hier heerlijke witte natuurwijn, in een stijl die zich kenmerkt door zuiverheid, mineraliteit en heel precieze focus. Zijn wijn is puur, diep en rijk geschakeerd aan smaken. Montlouis, Implicite 2015 is een gróte wijn, die nog jaren meekan, meer een opera dan een chanson.”

De wijn rijpte 2 jaar op houten voeders van 400 liter, waarvan een klein deel nieuw. Chanson werkt biodynamisch, voorkomt de malolactische gisting en bottelt zijn wijnen met weinig sulfiet.

Struijs: “Ludovic – Ludo voor intimi – vindt het niet meer dan logisch dat hij natuurwijn maakt. Zo weinig mogelijk interventie. Waarbij zijn biochemische kennis, paradoxaal genoeg, goed van pas komt. De geringe bijsturingen die je doet in het wijnmaakproces kunnen maar beter precies en deskundig zijn.”

Chanson maakt ook wat sauvignon, chardonnay en pétillant naturel (van chardonnay). Pétillant naturel, oftewel pét nat, die hier overigens sinds 2007 als AOP Montlouis sur Loire Pétillant Originel door het leven gaat, is licht mousserende wijn volgens de méthode ancestrale, waarbij de wijn nagist in de fles.