Domweg gelukkig in wijncafé Alex + Pinard

Bericht bekijken

Sanna Burggraaf

En nóg een nieuwe wijnbar: Alex + Pinard aan de Dapperstraat in Amsterdam. We belden met eigenaar Sanna Burggraaf.

De Dapperstraat – ooit bezongen door de dichter J.C. Bloem (wie kent niet de laatste regels: ‘Domweg gelukkig, in de Dapperstraat’) – dat is 6 dagen in de week de Dappermarkt. Die zorgt voor levendigheid in het hart van de Dapperbuurt, maar de straat zelf heb ik in al die jaren dat ik er kom (en in de buurt heb gewoond) niet noemenswaardig zien veranderen.

Althans, dat dacht ik. Sanna wijst me op het bestaan van Visbar Beet. Ben er meteen even langsgefietst. Wat een leuk adres! Ik zag ook een klein sushi-tentje dat ik nog niet kende. Dat krijg je ervan als een straat te sleets wordt, zelfs de lokale alcoholisten zijn al 20 jaar dezelfde – er komt een dag dat je niet meer kijkt.

Vernieuwingen kan de Dapperstraat goed gebruiken. Mijn mening. En dat geldt ook voor de haaks op de Dapperstraat gelegen Eerste Van Swindenstraat. Daar is sinds mensenheugenis de FeBo het drukstbezochte culinaire adres en de laatste aanwinst is een filiaal van de Lidl – maar dan zónder leuke Ierse IPA-bieren (om maar wat te noemen) die de Lidl in de Watergraafsmeer wél heeft.

Wat dit betreft blijft het hart van de Dapperbuurt achter bij diverse andere straten in deze wijk en directe omgeving. Want verderop gebeurt er wel degelijk wat in de buurt. De Biertuin aan de Linnaeusstraat zit dagelijks vol, evenals het terras van brouwerij ’t IJ en ook dat van brouwerij-café Poesiat & Kater dichtbij Oostpoort, een nieuw winkelgebied waar ook leukere dingen gebeuren dan menigeen tijdens de ontwikkeling ervan had verwacht.

Zelfs het Beukenplein, ooit hét adres voor de goedkoopste heroïne van de stad, is leuk geworden. Kortgeleden ontdekte ik in de Javastraat, een logisch vervolg van de Eerste Van Swindenstraat, de Italiaanse (wijn)bar Gallizia, met in het pand ernaast deli Gallizia. Voorheen was de eigenaar ervan als wijnimporteur actief onder de naam Monega.

Update: sinds half december 2017 is aan de Camperstraat 4850, coffee, wine & food geopend.

Tevens is het Oosterpark flink opgeknapt, waardoor onder andere het terras van het Tropenmuseum in potentie een prachtige locatie is geworden. In potentie, want het ziet er nu uit als de luchtplaats van een Russisch strafkamp.

Afijn. Nu is er wijncafé Alex + Pinard. Geopend op 24 november 2017. Sanna Burggraaf runt de zaak samen met Nathaniel Zuijderwijk. Zij kennen elkaar van de The Seafood Bar op het Spui, waar Sanna sommelier was en Nathaniel kok (of eigenlijk chef keuken van alledrie de vestigingen van de Seafood Bar in Amsterdam). Tevens studeerden ze beiden culturele antropologie.

Sanna en Nathaniel kozen bewust voor een locatie buiten het centrum, een ‘gewone woonwijk’. Het gemengde publiek spreekt ze aan, evenals de platanen op het grote terras, gelegen pal aan de markt. “Het doet me denken aan de Jordaan van 20 jaar geleden”, zegt Sanna. Ook het stadsdeel is blij met de komst van de wijnbar, in het kader van de opwaardering van de Dapperstraat en Dappermarkt. Er zijn tevens plannen om voor de deur een aan de wijnbar gerelateerde marktkraam te stallen.

Het hoekpand is mede dankzij het hoge plafond en de raampartijen een ruim en fris lokaal. Toegankelijk en laagdrempelig, met een halfopen keuken. Het is sober ingericht, met een lange bar, een deel met hoge tafels met barkrukken, en achterin een gedeelte met ‘normale’ eettafels. Op de menukaart onder andere Spaanse hammen, Franse kazen, Italiaanse worsten en gerechten als Coq au Riesling en steak tartare.

Het wijnaanbod valt samen met het assortiment van de wijnwinkel Rebel Wines in de Jordaan (Egelantiersstraat), die Sanna Burggraaf opende in maart van dit jaar (2017). De wijnen bij Rebel en A+P komen uit een bescheiden assortiment eigen import uit Spanje en Gaillac (Frankrijk) en verder van diverse leveranciers van artisanale, biologische, kleinschalig geproduceerde wijnen, waaronder Karakter Wijnimport, Eck & Maurick, Vleck, Blije Wijnen en Wilde Wijnen (en nog een stuk of 7 importeurs). Moeten we denken aan natuurwijnen? Mag, maar alleen de goede. Sanna: “Ik noem het low intervention wijn.”

Bericht bekijkenOp het moment staan er zo’n 120 wijnen op de kaart, waarvan ongeveer 15 per glas, plus een dagelijks wisselend aantal andere open wijnen. Verheugend detail: voor de duurdere wijnen per fles werkt Alex + Pinard met een vaste opslag, zodat je voor een eerlijke prijs kunt genieten van de beste wijnen.

Alex + Pinard, Dapperstraat 10, Amsterdam, elke dag open van 12:00 tot 23:00 uur (in het weekend tot iets later).

> Lees hier persbericht ‘Ongedwongen genieten bij wijncafé Alex + Pinard’