Nieuwe Bourgognehuizen bij Wijnkoperij Au Paradis

Fabio Montrasi

Met Château des Rontets (Pouilly-Fuissé) en Le Clos du Moulin aux Moines (Auxey-Duresses) zet Wijnkoperij Au Paradis (Amsterdam) twee nieuwe wijnhuizen uit de Bourgogne op de Nederlandse markt.

Château des Rontets

Château des Rontets, een biologisch domein van 6,5 ha van Claire Gazeau en Fabio Montrasi, wordt op handen gedragen door Tim Atkin MW. Hij noemt Clos Varambon 2014 ‘indrukwekkend’ en gunt de wijn 93 punten). Wijnmagazine Decanter rekent het huis tot de top 5 van Pouilly-Fuissé.

Joris Engelsma van Wijnkoperij Au Paradis: “Het echtpaar maakt ieder jaar 3 verschillende cuvées, alle atypische voor Pouilly-Fuissé. Zij kiezen voor opvoeding in gebruikte Franse eikenhouten vaten, zonder toevoegingen en uitsluitend met natuurlijke lokale gisten, zodat slechts de druiven en het terroir spreken. Wij proefden de afgelopen lente voor het eerst hun wijnen op het domein en waren direct diep onder de indruk.”

Le Clos du Moulin aux Moines

Le Clos du Moulin aux Moines in Auxey-Duresses werkt biologisch met biodynamische principes en ligt tegen de grens met Meursault aan. Engelsma: “Op een helling met een noord-oostelijke expositie. De stokken zijn omstreeks 2000 geplant. Onderaan de helling loopt een klein stroompje dat een micro klimaat creëert binnen de ommuurde wijngaard.”

Dit domein beslaat 15,5 ha, houtgebruik is beschaafd en meer dan de helft van de wijngaarden zijn Clos Monopoles, waaronder dus de eeuwenoude Clos du Moulin aux Moines. Het domein maakt St. Romain, Pommard, Auxey, Pernand, AOC Bourgogne en ook wat Beaune en Volnay. De wijnmaker sinds 2009 is Willy Roulendes, afkomstig uit de Roussillon en voorheen wijnmaker bij Domaine de Montille in Puligny-Montrachet.

Veel meer info kan ik in het doolhof dat Côte d’Or heet niet vinden over het domein, de nieuwe eigenaren (‘de familie Andrieu’), de wijnmaker en de eeuwenoude Clos du Moulin aux Moines zelf. Uitgezonderd enkele veelbelovende aanbevelingen als ‘a new star in the making’ en ‘een van de meest opwindende wijnmakers van het moment in de Bourgogne’.