Herdade do Mouchão nieuw bij Les Généreux

Geregeld krijg je wijn in je glas die supergoed is. Top, verrukkelijk, uitzonderlijk mooi. Maar het gebeurt niet vaak dat je totaal overdonderd wordt, verbijsterd bent, sprakeloos – zodanig dat het bijna een religieuze ervaring wordt.

Het gebeurt tijdens een presentatie van het nieuwe wijnhuis Herdade do Mouchão (Alentejo) van Les Généreux. De wijn: Herdade do Mouchão Tonel nº 3-4 2011.

Het gaat niet om kracht of concentratie; wat hier indruk maakt zijn balans, zuiverheid, luciditeit en een vanzelfsprekend, aangeboren zelfvertrouwen, als je dat kunt zeggen van wijn. De Engelsen hebben er een naam voor: poised. De wijn staat er alsof hij zelf beseft dat er niets aan te verbeteren valt, zonder een spoor van arrogantie. Alles klopt aan deze wijn. Het lijkt alsof hij niet is gemaakt, maar is geworden wat hij altijd al was.

Ik noteer het een en ander, maar dat zijn in wezen maar details: mooi schoon besfruit, schitterend fris, sappig, levendige zuren, zuiver, focused, poised, helder, clean, diepte, schone bloemen, tuinkruidig (als rozemarijn), pittig, geen spoor van storende houttonen, perfectie, het fruit spreekt en het fruit alleen.

Wijnmaker Iain C. Reynolds Richardson zegt niets teveel als hij het de best mogelijke expressie van alicante bouschet noemt. Alicante is een druif die in Frankrijk jaren geleden uit de gratie raakte wegens vermeende tekortkomingen, waaronder (te) hoge opbrengsten en gevoeligheid voor ziektes. Er staat in het departement Herault evengoed nog altijd 2.500 ha van, waarvan de meeste druiven vanwege het rode vruchtvlees worden gebruikt in blends om de wijn kleur te geven. In de Alentejo doet de druif het bijzonder goed en Mouchão was de eerste die ermee ging werken.

Mouchão maakt de Tonel nº 3-4 alleen in de beste oogstjaren, van het beste fruit uit de beste wijngaard, en hij rijpt in de twee beste grote eikenhouten vaten (genummerd 3 en 4), die volgens de wijnmaker uiterst zorgvuldig schoon worden gehouden. Er is dus maar weinig van deze wijn en hij kost dan ook 100 euro. Je zou het ervoor over moeten hebben, want zoals Iain C. Reynolds Richardson zegt: “Als je wilt weten waar alicante bouschet toe in staat is, dan vertelt deze wijn het je.”

Herdade do Mouchão is een gemengd agrarische bedrijf in de Alentejo, zo’n 50 km ten noorden van de stad Evora, met 900 hectare land, waarvan verspreid over het landgoed 38 ha aan wijngaarden. Ook in de andere rode wijnen van Mouchão speelt de teinturier-druif (rood vruchtvlees) alicante bouschet een belangrijke rol, aangevuld met trincadeira, aragonês, touriga nacional, syrah en touriga franca. Witte wijn is er van antão vaz en arinto.

De sprakeloos makende wijn proeven we na het vlaggenschip van Herdade do Mouchão, die de naam van het huis draagt: Mouchão. Deze wijn van hoofdzakelijk alicante bouschet (meestal zo’n 70%), aangevuld met voornamelijk trincadeira, kost zo’n 40 euro. We proeven diverse jaargangen. Je zou denken dat de zomers in de Alentejo altijd droog en warm zijn, maar het karakter van de oogstjaren verschilt sterk.

Ook hier blinkt oogstjaar 2011 uit. Wat een mooi seizoen moet dat geweest zijn. Op dit moment is 2012 op de markt, een koel wijnjaar in de Alentejo. Elegante, zachte wijn, floraal, met een snufje vanille, en in de verte de geur van vers gezaagd hout, licht streng, groenige tannine, ingetogen fruitig.

Tevens verrast de basiswijn Dom Rafael me door de uitstekende kwaliteit voor de prijs van €11,95. Dom Rafael White 2016 (50/50 antão/arinto) heeft fijn zacht steenfruit met mooie zuren en een prettige bite van grapefruit, mineralige bitters en een limoendroge afdronk. Dom Rafael Red 2016 (aragonez, trincadeira en alicante bouschet) is heerlijk licht en fris donkerfruitig, met kruidigheid en bloemen, zeer milde tannine en een fijne zachtfruitige, licht drogende nasmaak.

Ook Ponte das Canas Tinto 2013 (touriga nacional, syrah, touriga franca en alicante bouschet, €19,95) vind ik erg mooi. Geconcentreerde geur van zoet fruit, kruidig hout en bloemen, stevige maar evenwichtige smaak van zoetzure kersen, tannine, mooie zuren en dat heerlijk aardse van touriga nacional.

Tot slot is de Mouchão Licoroso 2011 geweldig lekker. Ook al uit dat zo geslaagde oogstjaar 2011. Dit is een wijn in portstijl van het type Late Bottled Vintage, maar dan van 100% alicante bouschet. Vier jaar gerijpt op grote houten vaten van 1.000 liter. Levendig, opwekkend friszoet (146 gram/liter restsuiker), sappig fruitig, onweerstaanbaar eerlijk gezegd, 19% alcohol, €25,70. Vrolijk kerstfeest.