Occitaanse verrassingen

Sinds kort presenteren wijnproducenten in Occitanië zich gezamenlijk op de internationale markt. Op 17 oktober 2017 waren ze op bezoek in Amsterdam.

Occitanië wordt grofweg gevormd door Languedoc-Roussillon, het zuidwestelijke deel van de Rhône en Midi-Pyrénées. Toulouse is de hoofdstad.

De witte grenache-wijnen van de regio Les Aspres in de Roussillon leerde ik in 2011 kennen tijdens het evenement Muscat du Monde in Perpignan. Sindsdien komt er steeds vaker mooie wijn op de proeftafel uit de Languedoc, Roussillon en de zuidelijke Rhône met grenache blanc in de blend, al is het in de Rhône vaak viognier die in de assemblage de toon zet, aangevuld met roussane en/of marsanne. Het moet de technologische vooruitgang zijn die deze nieuwe witte wijnen mogelijk maakt, want zo’n vijftien jaar geleden bestonden ze in mijn herinnering niet.

Grenache blanc en grenache gris werden en worden in de Roussillon onder andere veel gebruikt  in (versterkte) zoete wijn zoals Rivesaltes. Lekkere droge wijn van grenache blanc en grenache gris (vaak geblend met andere druiven zoals macabeo en grenache gris) in de Roussillon komen uit Collioure en uit de destijds relatief nieuwe regio (2004) Les Aspres.

De witte wijnen van grenache blanc en gris zijn zeer droog, strak, mineralig, floraal en tegelijk fruitrijk met een lekker stevige textuur. Zowel de L’Astre Blanc 2016 van Château Montana als de Grand Large 2015 van Domaine de l’Architecte (met een klein zoetje) voldoen aan dit profiel.

Ook de MJG Briu Chardonnay 2016 van Domaine Vézian is heerlijk strak, droog en mineraal. De goed droge en verfijnde rosé Séduction 2016 van dit huis beviel me eveneens zeer goed. Domaine de la Pedrix tot slot verraste me met een frisse, kruidige, pittige rode wijn met een milde strengheid van de klassieke mix grenache, syrah en mourvèdre, en een moderne blend van syrah en carignan, die doet denken aan de soepel rode wijnen van Chili.

Dezelfde Muscat du Monde heeft me in 2011 ook een lichte weerzin tegen de druif muscat opgeleverd. Ik vind er meestal niks aan. De geur kan verleidelijk geparfumeerd zijn, in de mond gebeurt er zelden iets spannends. Toch had ik beter even kunnen langsgaan bij de stand van Domaine de la Rencontre, een vigneron independent met 12 hectare voor Muscat de Mireval en IGP Pays d’Hérault. Zéér enthousiaste reacties hoorde ik over dit wijnhuis, gespecialiseerd in droge en zoete wijn van muscat à petits grains.

Ook mooi was de selectie van het handelshuis Maison S. Delafont, onder andere een heel mooie Crémant de Limoux en de sappige, bitterdroge en mooi evenwichtige Languedoc Mosaique 2016 van rolle, marsanne, roussanne, grenache blanc, viognier en bourboulenc.

Maison JST maakt aantrekkelijke IGP Coteaux de Béziers. Maison JST Préface 2015 is een verleidelijke en floraal-pittige wijn van chardonnay, grenache blanc en vermentino. Maison JST Parenthèse 2015 een prettig lichte, friskruidige wijn van syrah en grenache noir.

Château Clamens (AOP Fronton) ten slotte doet leuke dingen met négrette, een lokale druif met delicate aroma’s die in de wijn voor de structuur steun nodig heeft van andere druiven. Château Clamens Rosé Prestige 2016 is een prettig lichte rosé van négrette, syrah en cabernet sauvignon, romig en met een fijne textuur. Château Clamens Domaine de Clamens 2015 (IGP du Comté Tolosan) van nérgrette, syrah en merlot is kruidig-fruitig, romig en knapperig fris. Speelse wijnen zijn het, met een eigen gezicht en een toegankelijk profiel, en zeer betaalbaar op de koop toe.

Sud de France Wine Hub

Een interessant nieuw project is de Sud de France Wine Hub. Zelfs enkele van de aanwezige producten waren er nog niet van op de hoogte. Dit is een business-to-business website waar producenten en inkopers elkaar kunnen vinden en zaken kunnen doen. Producenten uit Occitanië registreren er hun exportwaardige wijnen, plaatsen er het laatste nieuws over hun bedrijf en kunnen speciale aanbiedingen doen. Inkopers en importeurs schrijven zich in om de database van producenten en wijnen te raadplegen, aanbiedingen te bekijken, offertes te plaatsen en kunnen de producenten desgewenst ook rechtstreeks benaderen.