Nieuwe ambachtelijke wijnen uit Australië

Michael Downer (Murdoch Hill)

Importeur Smaragd Wijnen in Werkhoven heeft twee kleine, artisanale wijnbedrijven uit Australië in huis gehaald: Kooyong Estate en Murdoch Hill.

Hoeveel kleinschalig geproduceerde wijn uit Australië is er nou helemaal op de Nederlandse markt? Grote wijnbedrijven zijn er genoeg, met technisch bekwaam gemaakte, publieksvriendelijke merkwijnen. Ik denk dat kleine wijnboeren als deze hierop een welkome aanvulling zijn.

Kooyong Estate zit op Mornington Peninsula, een schiereiland bij Melbourne (regio Geelong). Murdoch Hill ligt in Oakbank, bij Adelaide.

Kooyong is eigendom van Giorgio Gjergja en zijn familie die ook het nabijgelegen Port Phillip Estate bezitten.

Martijn Verkerk van Smaragd Wijnen: “Sinds de oogst van 2015 is wijnmaker Glen Hayley verantwoordelijk voor de wijnen van Kooyong. De wijngaarden worden biologisch bewerkt met biodynamische invloeden en zijn relatief koel voor Australische begrippen, ideaal voor chardonnay en pinot noir. Wijnen met energie, verfijning en diepgang.”

Kooyong werd in 2012 door de bekende Australische wijnschrijver James Halliday uitgeroepen tot Best Winery of Australia.

Murdoch Hill Wines is een familiebedrijf dat al sinds 1898 actief is in de landbouw, er is ook een veestapel voor zuivel- en vleesproductie. Begin jaren ’90 werd syrah aangeplant, later ook sauvignon, chardonnay, pinot noir en pinot meunier.

Martijn: “Michael Downer probeert in zijn wijnkelder zo min mogelijk de most te beïnvloeden. Michael beleeft met de oogst van 2015 en 2016 een enorme doorbraak; topscore’s van James Suckling, uitgeroepen tot Young Gun of Wine 2018 en pas geleden tot Best Young Winemaker of Australia door de Australische gids Gourmet Traveller Award. Een syrah-specialist van de hoogste categorie!”