Nieuwe wijn – de 7 leukste nieuwe wijnhuizen

Barca Velha is terug, sangiovese uit Romagna komt eraan, Herdade do Freixo doet het ondergronds, superfris coöperatiewit in Südtirol, Marjan Simčič op de grens, Tommaso Cavalli met paarden, en ook vinho verde zit niet stil.

 

 

 

1 Portugese icoonwijn Barca Velha terug in Nederland

Dit is ‘m, de laatste jaargang: 2008. Barca Velha van Casa Ferreirinha aan de Douro. Nieuw bij Résidence Wijnen / Wijnkoperij De Gouden Ton en daarmee terug op de Nederlandse markt.

Lees ‘Portugese icoonwijn Barca Velha terug in Nederland’

 

2 Chianti en Bordeauxblends van een modefamilie

En dit zijn Tommaso (links) en Roberto Cavalli, zoon en vader, de eigenaren van Tenuta Degli Dei. Nu verkrijgbaar bij Wine & Spirits in Wateringen.

Roberto is een druk baasje in de modewereld, Tommaso doet de wijn en de paarden op een fraai Toscaans landgoed bij Panzano. Blends van Bordeauxdruiven sinds 2004 en de eerste Chianti Classico kwam in 2013 op de markt.

Lees ‘Chianti Classico en Bordeauxblends van een modefamilie’

 

3 Superfris wit naast de skipiste

De Eisacktaler Kellerei is een coöperatie van 115 wijnboeren, van wie de meesten maar een piepklein wijngaardje hebben in de bergrijke wijnregio Alto Adige. Je zou er zomaar aan voorbijskiën, beter ga je in Amsterdam bij Sprezzatura Enoteca Italiana / Verkerk Wijnimport langs om te proeven.

Lees ‘Witte wijn uit de bergen van Südtirol’

 

4 Nieuwe wijn uit de Vinho Verde

Gebeurt er nog wat in de Vinho Verde? Twee ‘freelancers’ maken de dynamische indruk van wel. Qualyvines Wine Trading haalde het duo in huis, dat onder de naam AB Valley Wines leuke dingen doet in de sub-regio Amarante in het dal van de rivier Tâmega.

Lees ‘Nieuwe wijn uit de Vinho Verde’

 

5 Sangiovese van Noelia Ricci

“Op Vinitaly werden we getipt om eens de wijnen van Noelia Ricci uit Emilia Romagna te proeven”, schrijft Villa Fattoria. “Wow… wat een mooie wijnen, wat een verrassende wijn en 100% sangiovese.” Dat vond de Italiaanse wijngids Gambero Rosso nou ook.

Lees ‘Houtvrije sangiovese uit Emilia Romagna’

 

6 Sloveens-Italiaanse topwijn

Marjan Simčič behoort tot de beste producenten in Goriška Brda, op de grens met Collio Goriziano in Friuli. Simčič heeft dan ook wijngaarden in zowel Italië als Slovenië. Nieuw bij Eck & Maurick.

Lees ‘Sloveens-Italiaanse topwijn van Marjan Simčič’

 

7 Volledig ondergronds in Alentejo

De wijnkelder van Herdade do Freixo in Alentejo bevindt zich volledig ondergronds, tot 40 meter diep. Boven de grond is er niets van te zien. Het landgoed is een ecologische beschermd natuurgebied met kurkeiken, steeneiken, olijfbomen, vee, diverse landbouwproducten en 26 ha wijngaarden. Nieuw bij Sandor Wine Import.

Lees ‘Herdade do Freixo maakt wijn 40 meter onder de grond’