Winexecutive – de eerste zakelijke wijncursus in NL

Jacqueline Snoeker

Jacqueline Snoeker – eigenaar van Vinergy en voormalig Sourcing Director bij Albert Heijn en Gall & Gall – heeft Winexecutive, the business course in wine in het leven geroepen. Een cursus die níet gaat over herkomst, productiemethode, druivenrassen en houtrijping, maar over internationaal zakendoen in de wijnbranche.

7 vragen aan de bedenker van ‘de eerste en enige zakelijke wijncursus in Nederland’.

 

 

1. Hoe kwam je op het idee om deze cursus te ontwikkelen?

In mijn vorige functie viel het mij op dat er in Nederland geen enkele zakelijke opleiding beschikbaar was die specifiek op de wijnbranche gericht is. Terwijl er toch geregeld nieuwe mensen in de wijnbranche aantreden. Ik heb daar toen al een aantal keren met collega-importeurs over gesproken. Nu ik als zelfstandige consultant werk, kan ik mijn achtergrond en ervaring inzetten om in deze behoefte te voorzien.

2. Op welke beroepsgroepen is Winexecutive gericht?

De cursus richt zich op mensen die beroepsmatig in of met de wijnbranche werken, maar nog niet zoveel ervaring hebben of uitsluitend in één vakgebied hebben gewerkt. Het kunnen importeurs zijn of medewerkers van een importbedrijf, inkopers, verkopers, marketing- of logistieke medewerkers. Maar denk ook aan professionals in de horeca die fulltime met het wijnvak bezig zijn. Het kan ook interessant zijn voor professionals in de pr-sector die meer over de wijnbusiness willen weten. Het is in ieder geval géén cursus voor particulieren.

3. Zijn er voorwaarden om aan de cursus te kunnen deelnemen?

Ik reken op HBO-niveau of hoger. Bij voorkeur zijn de deelnemers ook in het bezit van minimaal SDEN niveau 2/3 of WSET 2/3.

4. Wat kunnen de deelnemers ongeveer verwachten?

Een stapsgewijze bespreking van alle spelers in de keten, van de producent tot aan de consument. Daarnaast is er ook aandacht voor ontwikkelingen en trends, denk bijvoorbeeld aan de invloed van sociale media. Verwacht geen echte ‘lessen’; de bijeenkomsten zijn tevens bedoeld om met elkaar van gedachten te wisselen en te discussiëren. Er wordt van de cursisten een actieve houding verwacht.

5. Ben je de enige docent van Winexecutive?

‘Docent’ klinkt nogal schools en ook wat oubollig. De sfeer in de cursus is veel ongedwongener dan de klassieke docent-studentrelatie. Ik begeleid alle bijeenkomsten, maar op twee van de acht middagen zijn er diverse gastsprekers, vooraanstaande specialisten in de Nederlandse wijnhandel.

6. Met welke bagage komt de cursist na de 8 lesmiddagen thuis?

De cursist heeft meer inzicht gekregen in de diverse zakelijke aspecten van de wijnindustrie, en begrijpt daardoor ‘the bigger picture’. Met die bagage kan de cursist zich in zijn (toekomstige) werk sneller ontwikkelen. Bovendien leren de deelnemers andere professionals kennen, het is ook een leuke uitbreiding van je netwerk.

7. Wat vind je als ingewijde zelf het boeiendste aan de wijn-business?

Het is een wereld waarin bijna iedereen ook écht een passie voor wijn heeft. Dat is bijzonder, dat komt niet in elke branche voor. Dat trekt meestal ook een leuk type mens aan: het vak gaat immers over ‘genieten’! Het is boeiend om zaken te doen met allerlei verschillende culturen, op een zo professioneel mogelijk niveau.

 – Winexecutive, the business course in wine –

Kijk voor meer informatie op www.winexecutive.com
Jacqueline Snoeker
M: info@vinergy.nl
T: 06-53337625