Volgens je DNA-profiel vind je deze wijn lekker

DNA-apps zijn het nieuwste speeltje. Ze vertellen je bijvoorbeeld welke erfelijke ziektes je kunt krijgen of welke voeding het beste voor je is, maar ook welke wijn je lekker vindt.

Het platform voor DNA-gerelateerde apps is vorige maand in de Verenigde Staten gelanceerd.

Het werkt als volgt. Je laat de 20.000 belangrijkste genen in je DNA analyseren door Helix. Je stuurt eenvoudig wat speeksel op naar dit bedrijf in Californië.

Vervolgens stelt Helix je DNA-profiel beschikbaar aan app-bouwers, die op basis van deze gegevens allerlei apps te koop aanbieden op het gebied van gezondheid, fitness, voeding en dergelijke. Je kunt ook een sjaal of das laten maken met een motief op basis van je DNA-profiel. Er worden op dit moment zo’n 25 DNA-apps aangeboden.

De wijn-app heet Vinome en kost 30 dollar. De DNA-analyse kost $80. Voordat je wijntips krijgt vul je eerst een vragenlijst in over je smaakvoorkeuren. Tevens ga je de wijntips die je hebt uitgeprobeerd (er is ook een webshop aan verbonden) een score geven. Ik vraag me af wat de DNA-gegevens aan dit spelletje nog zouden kunnen toevoegen.

Overigens heb ik persoonlijk sowieso mijn bedenkingen bij het vercommercialiseren van dit soort persoonlijke, medische gegevens. Gevoelige informatie bovendien.

Wie garandeert dat mijn DNA-profiel anoniem blijft? Komt er ook een app die je vertelt welke zorgverzekering het beste voor je is voor het geval je die erfelijke ziekte krijgt?