Witte wijn uit de bergen van Südtirol

Eisacktal
Eisacktal / Valle Isarco

Sprezzatura Enoteca Italiana / Verkerk Wijnimport in Amsterdam heeft een nieuwe leverancier uit Südtirol: Eisacktaler Kellerei.

“Na een tip van Andreas Huber van Pacherhof zijn we op Vinitaly bij Eisacktaler Kellerei langsgeweest”, aldus eigenaar Mattijs Koornneef van Sprezzatura. “Precies waar we naar op zoek waren. De wijnen hebben een mooie fruitexpressie, zijn fris, levendig, mineraal en vooral heerlijk drinkbaar.”

Eisacktaler Kellerei maakt voornamelijk witte wijn, onder andere Pinot Grigio, Müller-Thurgau, Gewurztraminer en Sauvignon Blanc.

De coöperatie in Alto Adige/Südtirol, opgericht in 1961, telt 115 leden en heeft een jaarlijkse productie van zo’n 800.000 flessen wijn. Dat is best weinig met zoveel leden, maar de verklaring is simpelweg dat de leden vaak maar een klein perceel bezitten op de steile hellingen van de bergen. Dit is tevens de reden dat tweederde van de wijn in Alto Adige wordt geproduceerd door coöperaties.

Sprezzatura in zijn nieuwsbrief: “Sauvignon wordt in Südtirol veel rijper dan in bijvoorbeeld de Loire. In de sauvignon van Südtirol vind je daardoor vaak achter de stuivende neus van vers gemaaid gras en grapefruit, prettig rijp geel fruit dat de wijnen iets wulps meegeeft. De hoogte van de wijngaarden en de bodem geven echter voldoende structuur en zuren om de wijnen superfris te houden.”

Het dorp Tramin in Südtirol wordt wel gezien als de bakermat van gewurztraminer, die de reputatie heeft dat hij wat dik, grof en zwaar kan zijn. Sprezzatura: “Maar hier op zijn geboortegrond van leisteen heeft de wijn voldoende zuren en frisheid om groot drinkplezier te geven. Deze wijn combineert goed met oosters eten en pittige gerechten.”