Houtvrije Sangiovese uit Emilia Romagna

Noelia Ricci, voor- en achterkant

Noelia Ricci is het luxemerk van Tenuta Pandolfa in het dorpje Fiumana, gelegen in de subregio Predappio, 80 km ten zuidoosten van Bologna in de Italiaanse wijnregio Emilia Romagna.

Emilia Romagna heeft te lijden onder een slechte reputatie vanwege (te) hoge opbrengsten en gemakzucht in het verleden. De opdeling in 2010 van de omvangrijke DOC Romagna in zes subzones was het begin van verbetering en voor meer aandacht voor kwaliteit, terroir, (hogere) plantdichtheid en de beste lokale sangiovese-klonen.

Voor Noelia Ricci Il Sangiovese wordt het beste fruit van diverse wijngaarden gebruikt. Noelia Ricci Godenza is een single vineyard wijn, zeg maar een cru. Beide wijnen – en dat is wat mij betreft een extra aanbeveling – krijgen géén opvoeding in houten vaten.

De Italiaanse wijngids Gambero Rosso gunde de Godenza 3 rode glaasjes, de hoogste waardering in de gids, terwijl de Il Sangiovese 2 zwarte glaasjes (‘goed tot zeer goed’) kreeg toegewezen.

Importeur van Tenuta Pandolfa is Brander Wines  in De Wijk (Overijssel)