Herdade do Freixo maakt wijn 40 meter onder de grond

De ondergrondse wijnkelder van Herdade do Freixo

De ondergrondse wijnkelder is 40 meter diep en gebouwd op – beter gezegd: ónder – een familielandgoed, 30 km ten noordoosten van de stad Évora in het noordoostelijke deel van de Portugese regio Alentejo.

Herdade do Freixo is een landgoed van 1.000 ha dat al sinds 1808 in het bezit is van de familie Vasconcelos e Sousa. Er zijn kurkeiken, steeneiken, olijfbomen, vee, diverse landbouwproducten en 26 ha wijngaarden.

Het landgoed is tevens een ecologische beschermd natuurgebied. Als je geluk hebt kun je er de zeldzame zwarte ooievaar aantreffen.

In de 40 meter diepe wijnkelder wordt de natuurlijke koeling benut, terwijl bij het productieproces gebruik wordt gemaakt van de zwaartekracht. Boven de grond is er niets van te zien. De bouw van de bijzondere, ondergrondse wijnmakerij begon in 2013, eind 2016 werd het ‘gebouw’ opgeleverd.

Het project heeft 10 miljoen euro gekost, mede gefinancierd door investeerders. Wijnmaker van Herdade do Freixo is Pedro Vasconcellos e Souza, die het vak leerde bij Casa de Santar in de Dão-regio (verkrijgbaar bij Kwast Wijnkopers).

De website van het landgoed Herdade do Freixo (niet te verwarren met Herdade do Freixo do Meio, ook in de Alentejo) vermeldt vreemd genoeg maar twee wijnen: de Freixo Reserva Branco van arinto, alvarinho en sauvignon blanc en de Freixo Reserva Tinto van touriga nacional, cabernet sauvignon en alicante bouschet.

Sandor Wine Import (Abbekerk) en Van Ravenzwaaij Wine (Woerden), die een deel van de inkoop gezamenlijk doen, zijn sinds kort importeurs van Herdade do Freixo. Behalve genoemde wijnen hebben zij ook de Sauvignon Blanc, de Chardonnay, alsmede de Family Collection van touriga nacional, cabernet sauvignon, petit verdot en alicante bouschet.