Export Georgische wijn naar China verdubbeld

De export van Georgische wijn naar China is in de eerste helft van dit jaar (2017) in vergelijking met de eerste zes maanden van het jaar ervoor verdubbeld tot 3,8 miljoen flessen, goed voor ruim 60 miljoen euro. 

Over het gehele jaar 2016 groeide de wijnexport naar China ook al met 98%.

Georgië en China tekenden op 13 mei (2017) een vrijhandelsakkoord, waarvoor de onderhandelingen al waren begonnen in 2015. Met het akkoord treedt Georgië in de voetsporen van Chili, Australië en Nieuw-Zeeland, die al eerder een vrijhandelsovereenkomst sloten met China.

Net als Chili en Nieuw-Zeeland exporteert Georgië nu tegen nultarief. Australië gaat vanaf 2019 geheel tariefvrij handeldrijven met China.

Slechts een deel van de exporttoename naar China kan worden verklaard door het recente handelsakkoord. Het is te verwachten dat de export naar China dankij het nultarief verder zal toenemen.

De exportgroei maakt China het tweede exportland voor Georgië. De grootste exportmarkt is nog steeds Rusland (ruim 19 miljoen flessen in de eerste helft van 2017), gevolgd China (3,8 miljoen flessen), Oekraïne (3 miljoen), Polen en Kazachstan (beide ongeveer 1,2 miljoen flessen).