Sloveens-Italiaanse topwijn van Marjan Simčič

Vlnr: Marjan Simčič, Salko Simčič, Valerija Simčič-Kalan

Het Sloveense wijnhuis Marjan Simčič is de nieuwste aanwinst van importbedrijf Eck & Maurick in Kortenhoef.

Marjan Simčič is gevestigd in de wijnregio Goriška Brda in de provincie Primorska in het uiterste westen van Slovenië, dat naadloos aansluit op de Italiaanse wijnstreek Collio Goriziano in Friuli.

De grens hier met Slovenië is in 1918 na de Eerste Wereldoorlog ontstaan. Voordien behoorde de nu gescheiden regio bij de toenmalige Donaumonarchie (Oostenrijk-Hongarije).

Veel producenten hebben dan ook wijngaarden aan beide zijden van de grens. Ook Marjan Simčič heeft wijngaarden in zowel Italië als Slovenië. Van zijn wijnkelder in Ceglo is het 200 meter lopen naar de grens met Italië.

Marjan Simčič is het eerste niet-Italiaanse wijnhuis in het assortiment van Italië-specialist Eck & Maurick, dat onlangs zijn 15-jarige bestaan vierde. “Voorheen kocht ik wel eens Sloveense wijn van Italiaanse producenten”, schrijft eigenaar Peter Smits in zijn nieuwsbrief. “Nu dus voor het eerst ‘Italiaanse’ wijn van een Sloveense producent. Slappe excuses! De echte reden is dat ik alle wijnen veel beter vond dan wat ik aan mijn kant van de grens proefde. Krachtiger, rijker en tegelijk frisser en transparanter.”

Goriška Brda mogen we op dit moment misschien wel de beste wijnregio van Slovenië noemen. Onder andere de lokale druiven sauvignonasse (friulano), sivi pinot (pinot grigio) en rebula (ribolla gialla) gedijen goed in Goriška Brda.

Eck & Maurick heeft tevens wijn van chardonnay en sauvignon blanc van Marjan Simčič in het assortiment opgenomen. Alle wijnen hebben meer of minder schilcontact gehad tijdens de fermentatie, de traditionele methode, die nu weer in opkomst is dankzij de belangstelling voor orange wines en natuurwijnen.

Marjan Simčič behoort tot de beste producenten in deze regio, zijn wijnen krijgen wereldwijd lovende kritieken. Het wijnhuis voert drie lijnen: Brda Classic (jonge wijnen zonder houtrijping), Selekcija (van de beste druiven van de oudste wijngaarden, met houtrijping) en de topselectie Opoka (zo genoemd vanwege de mineraalrijke bodemsoort die in Collio ‘ponca’ heet).