Nieuwe wijn uit de Vinho Verde

Bernardo Lencastre

Gebeurt er nog wat in de Vinho Verde? Twee ‘freelancers’ in deze Noord-Portugese regio maken de dynamische indruk van wel. Zij pionieren onder de naam AB Valley Wines met hun eigen wijnmerk. Sinds kort zijn een drietal hiervan verkrijgbaar bij importeur Qualyvines Wine Trading in Balkbrug (Overijssel).

AB Valley Wines is een nieuw project (sinds 2016) van wijnmaker António Sousa en wijnbouwer Bernardo Lencastre, gevestigd in de Vinho Verde sub-regio Amarante in het dal van de rivier Tâmega, niet ver van de rivier Douro.

Beter beschut tegen de westelijke zeewind dan in noordelijker gelegen regio’s zoals Lima en Monçao geven lokale druiven als avesso, arinto, alvarinho en azal in Amarante volgens de twee mannen rijpere druiven. Dit zorgt voor wijn met een goede zuurgraad en fatsoenlijk alcoholgehalte, die António en Bernardo benutten om te experimenteren en meerdere wijnstijlen op de markt te brengen.

Je zou denken dat AB staat voor António en Bernardo, maar op de website wordt uitgelegd dat de afkorting staat voor de twee typen wijnen die ze maken: jonge, aromatische wijn (A) en een meer gastronomische, op houten vaten gerijpte wijn (de B van barrel).

Op de website van AB geen woord over de wijngaarden of de exacte herkomst van het fruit. Druiven van Bernardo kunnen het niet zijn, want die werkt voor of levert zijn druiven aan de coöperatie Casa de Vila Nova in de subregio Sousa. Vermoedelijk kopen A&B de druiven bij wijnboeren in Amarante.

Ze hebben hoe dan ook een eigen stijl gevonden die aanslaat, getuige de talloze medailles die ze kregen voor hun eerste wijnen van het oogstjaar 2016, waaronder een gouden medaille op het Duitse wijnconcours Mundus Vini 2017 voor de Opção Alvarinho 2016.