Huismerkwijnen onder de loep

Deze Pinot Grigio, één van de huismerken van Albert Heijn, won een medaille op de International Salute to Excellence Wine Awards in de RAI in Amsterdam in mei van dit jaar (2017). Omdat ik nog nooit van deze wijnkeuring had gehoord, kocht ik de wijn om te hem proeven.

Het betreft een proeverij van de Private Label Manufacturers Association (PLMA), een internationale organisatie die zich bezighoudt met huismerken van talloze producten, waaronder voedsel en dranken. PLMA is opgericht in 1979 en heeft zo’n 4.000 bedrijven uit meer dan 70 landen als lid. Er zijn jaarlijks vakbeurzen in Chicago, Shanghai en Amsterdam.

Het huismerk in de Europese supermarkten zit in de lift. Volgens PLMA wordt in de UK, Duitsland, Frankrijk en Spanje 70% van de wijn in de supermarkt gekocht en scoort het eigen wijnlabel hoog op prijs-kwaliteit.

Drie panels met bij elkaar 20 juryleden proefden 300 huismerkwijnen uit 13 landen. De proefpanels stonden onder leiding van Cees van Casteren MW, Beverly Blanning MW en voormalig wijninkoper van Ahold Michel Polderman.

De Pinot Grigio 2016 van Albert Heijn is fris, soepel en licht met voldoende smaak en pit om niet te snel te vervelen. Hij mag voor €3,99 een prima huisslobber worden genoemd.

Van de Belgische supermarktketen Colruyt viel de Sauvignon de Touraine – Comtesses du Val 2015 in de prijzen.

De belangrijkste eigenschap voor een huismerkwijn is waarschijnlijk dat hij voldoet aan de omschrijving middle-of-the-road. De huismerkwijn is een allemansvriend. Toegankelijk, herkenbaar, niet moeilijk, niet zwaar, niet te zuur, niet te zoet, niet te bitter. Niet te uitgesproken, maar vooral ook niet te saai of te oppervlakkig. En dan moet hij ook nog voor de juiste prijs – zo’n 3 à 4 euro per fles of 4 à 5 euro per literfles – in de winkel kunnen liggen.

Zo heeft elk huismerkproduct zijn ‘ideale’ profiel. Reden genoeg voor de Private Label Manufacturers Association om zich al 38 jaar bezig te houden met huismerkproducten.