Spannend Spaans wit

Pedro Ballesteros MW

Rood is de kleur van Spanje, zou je zeggen. Maar de witte wijn is voor mij de overtuigende winnaar bij een proeverij van Spaanse wijn op Wereld Tapas Dag.

Spaans wit, cava uitgezonderd, is veel minder bekend dan rood, zegt Pedro Ballesteros MW, die de witte wijnen presenteerde. Waarom eigenlijk? Vooral omdat de witte wijn in Spanje pas drinkbaar werd nadat het land lid werd van de Europese Unie in 1986.

Wijnschrijver Nicolaas Klei richtte in die tijd (voor de grap) het genootschap WIREKUF op: Wijn Is Rood En Komt Uit Frankrijk. Die tijd is voorgoed voorbij. Ik denk dat alle wijnsoorten veel beter zijn geworden dan in de jaren 80 van de vorige eeuw, maar witte wijn heeft het meest geprofiteerd van de technologische vooruitgang in de wijnwereld.

Witte wijn maken is moeilijker dan rode, zegt Ballesteros. Het lidmaatschap van de EU bracht de technologie die nodig is voor frisse, fruitige, levendige witte wijn binnen bereik. De nieuwe generatie wijnmakers ging reizen, stage lopen in het buitenland, of studeren in Bordeaux. Volgens Ballesteros telde de faculteit oenologie van de universiteit van Bordeaux op zeker moment meer Spaanse dan Franse studenten.

Tevens werd Spanje een welvarend land. Ballesteros: “Zonder mensen met een goed inkomen heb je geen klanten. Alle beroemde wijnregio’s hebben hun kwaliteit te danken aan buitenlands geld. Daarom is sherry zo’n goede wijn. Sherry wordt al eeuwen geëxporteerd.”

Dat wij nu op Wereld Tapas Dag Spaanse witte wijn drinken van treixadura, listán blanco, vigiriego en hondarrabi zuri zerratia kan het begin zijn van een roemrijke toekomst van Spaanse witte wijn die nu nog nauwelijks een naam heeft.

Het is niet uitgesloten, gezien de fantastische wijnen die we te proeven krijgen. Alle 12 wijnen zijn het proeven meer dan waard. Een mooie selectie.

Niet alle wijn is min of meer onbekend, zoals de genoemde druivenrassen doen vermoeden. De sherry van Valdespino bijvoorbeeld behoeft geen introductie, dacht ik. Toch verrast mij de kwaliteit van Valdespino Inocente. Wat een geweldige fino is dat. Beendroog met veel vulling, je zou hem bijna fruitig noemen, wat voor dit type sherry ongebruikelijk is, naast amandel, karamel en de typische flor-tonen. Het betreft een single vineyard fino. Verkrijgbaar voor het onschuldige bedrag van 15 euro.
♥ Valdespino Inocente

De wijn van de onuitsprekelijke druiven hondarrabi zuri en hondarrabi zuri zerratia (wordt ook wel geschreven als hondarribi zuri en zurizerratia) komt uit Guernica in Baskenland, bekend van het beroemde schilderij van Picasso. Lekker vettig en rond, krachtige groenige zuren, stevige bite, kruidige witte bloemen, steenfruitschillen, lengte.
♥ Bodegas Itsasmendi, Txakoli 2016

Cuñas Davia komt uit het Galicische Ribeiro, waar vrijwel alle wijnen een bonte mix van druivenrassen bevatten. Deze wijn is gemaakt van treixadura (70%), albariño, godello en lado. Heel apart en bijzonder smakelijk. Groengele kleur, karamelachtige geur, lichte houttoets. Stevig zuur, maar die is goed gevuld met dik fruit, krachtig en vettig. Een eigenzinnige wijn met persoonlijkheid.
♥ Adega Valdavia, Cuñas Davia 2013

Louro van Bodegas Rafael Palacios is een bekende, succesvolle wijn van de druif godello uit Valdeorras, ook in Galicië. Fantastische wijn, beter nog dan ik me herinner van een bezoek aan het bedrijf 10 jaar geleden. Bijzonder sappig en rijk gevuld met fruit en florale kruidigheid, houtgerijpt. Niemand kan deze wijn níet lekker vinden.
♥ Bodegas Rafael Palacios, Louro 2016

Xarel.lo de Ánfora komt uit Penedés en wordt zoals de naam al zegt gemaakt in grote amfora’s. Aparte wijn. Natuurwijnachtig. Groene tint, vreemd zurig wit fruit, mineralig, niet heel veel vulling, wel energiek, met textuur en lengte. Deze wijn vraagt je aandacht, je moet er een beetje moeite voor doen.
♥ Loxarel Vitivinicultors, Xarel.lo de Ánfora (jaargang vergeten)

Vidonia komt van het eiland Tenerife. Bitterzoetzuur met een sherrytoontje en wat karamel. Eigenzinnig, spannend, avontuurlijk.
♥ Suertes del Marqués, Vidonia 2014

Ook verrassend is de Vino de la Tierra de Cumbre del Guadalfeo, Vigiriego van García de Verdevique in Andalusië. Gouden kleur, licht troebel, doet denken aan orange wine, inclusief witteschiltannine, wat een goed mondgevoel geeft, zoet karameltoontje, citrusschillen, appel, zeer smakelijk.
♥ Bodegas García de Verdevique, Vigiriego

Garnacha Blanca is ook zo’n druif waarvan dankzij eigentijdse technologie spannende moderne wijn wordt gemaakt. La Miranda Secastilla (Somontano) is redelijk strak, met stevig maar goed gevuld zuur, fijne bitters, minerale trekjes, met grip en een snufje hout.
♥ Viñas del Vero, La Miranda Secastilla Garnacha Blanca 2014

Tot slot een dessertwijn van muscat à petits grains uit Navarra. Heerlijke late harvest wijn, waarin het zoet mooi tegenwicht krijgt van schone zuren, kruidige bloemen en pittige gember.
♥ Bodegas Ochoa, Moscatel 2014