Nieuwe wijnen – de 4 beste nieuwe wijnhuizen

Katie Jones

Zes bijzondere nieuwe wijnhuizen op de Nederlandse markt. De ‘beste wijn van de Algarve’. Bijna puur natuurwijn uit de Languedoc. En twee Britse wijnproducenten doen mooie dingen in de Languedoc-Roussillon.1. Quinta do Francês, ‘de beste wijn van de Algarve’

“Vraag in Portugal welke wijnboer in Algarve de allermooiste wijnen maakt en elke Portugees zal zeggen: Quinta do Francês”, aldus Sandor Wine Import in Abbekerk. Quinta do Francês ligt bij het stadje Silves aan de rivier Odelouca.

Patholoog Patrick Agostini emigreerde samen met zijn Portugese vrouw naar Portugal en plantte in 2002 een wijngaard aan. Familie van de in Frankrijk geboren Agostini heeft een geschiedenis in de wijn in Piëmont. Sinds 2008 worden van de druiven op zijn 8 ha wijngaard in de Algarve wijn gemaakt.

Sandor Wine Import: “De bodem bestaat hier uit klei, kalksteen, zandsteen en zachte leisteen… uniek! Samen met de vele uren zon, koele nachten, de ligging ten opzichte van de wind, frisse stromingen van zee en de door klimaatverandering toegenomen neerslag in de afgelopen jaren, leveren deze omstandigheden druiven van zeer, zeer hoge kwaliteit.”

Vanaf maart 2018 komt de Odelouca Branco (100% viogner) in het assortiment van Sandor Wine Import. De Odelouca Tinto 2015 (trincadeira, cabernet sauvignon en syrah) wordt voorlopig niet online aangeboden, maar vaste klanten van Sandor kunnen de wijn wel bestellen.

Overigens behaalden Quinta Do Francês kort geleden op het Concours Mondial de Bruxelles 2017 in Valladolid twee gouden medailles: voor de Odelouca 2015 en voor de Quinta Do Francês 2014.

2. Domaine du Joncas, alleen wat zwavel bij botteling

Importeur Anfors (Rotterdam en Amsterdam) doet sinds kort zaken met Domaine du Joncas in Montpeyroux, Languedoc. In de relatief nieuwe AOP Terrasses du Larzac (sinds 2014) verbouwt Joncas grenache gris, riesling, syrah en grenache noir.

Anfors: “Waarom we van Domaine du Joncas zijn gaan houden? Het is de 100% authentieke aanpak, van wijngaard tot in de kelder. De wijnen zijn zowel biologisch als biodynamisch. De opbrengsten zijn soms maar 15 hectoliter per hectare. Pascal Dalier gebruikt geen zwavel tijdens de gehele vinificatie en rijping. Op de vraag waarom hij toch een beetje zwavel op het eind toevoegt, antwoordt hij: ‘Ik heb veel natuurwijnen geproefd maar mijn gootsteen nog meer.’ Het resultaat van zijn aanpak zijn loepzuivere wijnen; evenwichtig, met geweldige concentratie, volwassenheid en complexiteit. Er is iets unieks in elke cuvée, dat maakt ze nog authentieker.”

Domaine du Joncas, Nèbla, Terrasses du Larzac 2015 en Domaine du Joncas, Òbra, Terrasses du Larzac 2014 scoorden onlangs op de Decanter World Wines Awards 2017 respectievelijk 86 (brons) en 85 (aanbevolen) punten.

3. Britse wijnproducenten in Frankrijk

Nieuw in het assortiment van Romke van Dijk van Romke’s Wijn en Spijs in Den Haag zijn Domaine Jones (Roussillon) en Mas Gabriel (Languedoc). Beide wijnhuizen worden geleid door Britten.

Alle wijnen van Mas Gabriel (4,5 ha) van het Britse echtpaar Peter and Deborah Core zijn biologisch en biodynamisch. Het gaat om Mas Gabriel Champ des Bleuets (vermentino en grenache gris), Mas Gabriel Les Trois Terrasses (carignan, grenache en syrah), Mas Gabriel Clos des Papillons (carignan blanc en vermentino) en Mas Gabriel, Coteaux du Languedoc Pézenas, Clos des Lièvres.

Romke: “Zuid Frankrijk en witte wijn. Ik ben steeds meer onder de indruk van de ongelofelijke kwaliteit van de witte wijnen uit dit gebied. Met druiven die zich prachtig hebben aangepast aan het warme klimaat. Maar heel veel finesse en oorspronkelijkheid geven. Culinair fantastisch inzetbaar.”

Domaine Jones bevindt zich in Tuchan in de wijnregio Fitou. Dit bedrijf wordt geleid door de Britse Katie Jones, die de afgelopen jaren her en der in de regio talloze kleine wijngaarden met oude wijnplanten heeft gekocht. Romke: “De basis voor kwaliteit. Hele lage rendementen betekent dat de druiven die er groeien vol zitten met materie en karakter.”

Het gaat om Jones Blanc Barriques (grenache blanc, grenache gris en macabeu), Jones Rouge (grenache en een beetje syrah en carignan), Jones Grenache Gris en Jones Fitou.