‘WSET Level 4 Diploma Course geeft je een uitstekende basis voor een carrière in de internationale wijnbranche’

Birthe van Meegeren

De opleiding WSET Level 4 Diploma in Wines and Spirits is in 2017 van start gegaan op 17 september. In de aanloop daarvan spraken we met voormalig student Birthe van Meegeren, onder andere werkzaam voor Gall & Gall. Wat betekent WSET4 voor haar carrière?

 

 

 

 

Je hebt nu je eigen bedrijf. Wat zijn op dit moment je belangrijkste bezigheden?

Ik werk op freelance basis voor bedrijven waar ik mijn retailervaring op het gebied van wijn en mijn kennis over wijn kan inzetten. Het gaat dan om teksten schrijven, opleiding, assortimentkeuzes, retail advies of aan wijn gerelateerde projecten.

Wat was voor jou de reden om de WSET4-opleiding te volgen?

Wijn is een complex product. Met her en der een wijncursus weet je eigenlijk nog maar een fractie. Ik vind dat als je professioneel met wijn bezig bent, je dit zeer serieus moet nemen en er dus ook professioneel voor opgeleid moet zijn. Zeker bij Gall & Gall, waar ik verantwoordelijk ben voor de communicatie over wijn. Ik had vaak het gevoel dat ik nét niet helemaal wist hoe het precies zat. Daarom wilde ik me er verder in verdiepen.

Wat heeft het WSET Level 4 Diploma je opgeleverd?

WSET Level 4 is bijzonder veelomvattend. Je moet eigenlijk de complete Oxford Companion to Wine uit je hoofd kennen, naast de stof die de Masters of Wine tijdens de lessen hebben gegeven. Dit verplicht je om echt overal diep in te duiken. Je leert hierdoor uiteraard ongelofelijk veel. Daarnaast proef je ontzettend veel, en ook echt de top van de wereld, de stereotypen. Dat is ook zeer waardevol. De opleiding levert je ook nieuwe contacten op, het heeft mijn netwerk vergroot.

Wat is het belangrijkste dat je tijdens de opleiding hebt geleerd?

Het analytisch leren proeven vond ik het meest waardevolle. Wel of niet goed bij een wijn is niet voldoende. En lekker of niet lekker is subjectief. Waarom is een wijn wel of niet goed gemaakt? Wat ligt daaraan ten grondslag? Hoe kun je dit aangeven als je een wijn proeft. Een objectieve analyse van de wijn kunnen maken is een zeer belangrijk onderdeel als je professioneel met wijn bezig bent.

Heeft WSET Level 4 je carrière beïnvloed?

Doordat ik zoveel kennis heb vergaard en zoveel beter heb leren proeven, voel ik me vrij om mijn kennis te delen en laat ik me niet beïnvloeden of overdonderen door andere wijnkenners. Uiteraard valt er altijd nog veel te leren, maar als je het zelfvertrouwen hebt dat je al veel kennis en ervaring hebt, durf je eerder nieuwe stappen te zetten.

Heeft de DipWSET-titel een rol gespeeld bij je werk voor Gall & Gall?

WSET4 heeft daar zeker een rol in gespeeld! Juist door het analytisch proeven kun je bij je collega’s en leveranciers beter aangeven wat je wel of niet goed vindt aan een wijn en wat dus de redenen zijn om een wijn in het assortiment op te nemen.

Het is best een intensieve en tijdrovende studie. Zou je het mensen aanraden?

Het is een zware studie, dus je moet er echt helemaal voor gaan. Als je wijn heel leuk vindt en deze studie erbij wilt doen, dan raad ik het echt af. Voor iedere professional in de wijnbranche kan ik WSET4 aanraden. Het geeft je een uitstekende basis voor de internationale wijnbranche. Ik heb deze studie gedaan naast een 4-daagse werkweek en met een gezin met twee kinderen. Ik heb anderhalf jaar lang consequent iedere dag 1,5 uur gestudeerd. En vaak nog meer als er examens aankwamen. Als je die discipline hebt, dan raad ik het zeker aan om het te doen. Daarnaast brengt deze opleiding je zoveel inspiratie. Je leert en proeft zoveel, het is een prachtige ervaring!

Birthe van Meegeren DipWSET, tevens Weinakademiker, was jarenlang verantwoordelijk voor de selectie van het wijnassortiment van Gall & Gall en de interne en externe communicatie daarvan. Eind 2016 richtte zij haar eigen bedrijf op – birthevanmeegeren.nl