Wijnindustrie in de VS niet blij met Trump

De omvangrijke wijnsector in Californië gaat veel nadeel ondervinden van de budgetverlagingen. Verwoestend (‘devastating’) noemde Karen Ross, hoofd van de California Department of Food and Agriculture, het onlangs tijdens een wijnindustrie seminar in de stad Napa.

Zo is er voor $234,5 miljoen aan projecten in de VS voor de bevordering van de export van agrarische producten, waaronder wijn, geschrapt. Tevens wordt de komende 10 jaar $28,6 miljard bezuinigd op (staats)verzekering op mislukte oogsten en andere onvoorziene schade aan agrarische gewassen.

Ook subsidies voor samenwerkingsprogramma’s voor duurzaam gebruik van bodem en water, de bescherming van wild life en aanverwante zaken worden afgeschaft.

En elke bezuiniging op agrarisch onderzoek gaat ten koste van de wijnindustrie, zei Karen Ross. “Wij weten, inventief als we zijn als wijnmakers, dat alles wat we doen is gebaseerd op wetenschap.”

De bezuiniging brengt ook maatregelen tegen de uitstoot van broeikasgassen in gevaar, omdat er minder geld beschikbaar is om bedrijven te helpen tot een lagere CO2-uitstoot te komen. Hetzelfde geldt voor projecten van in totaal $600 miljoen voor energie- en waterbesparing in Californië.

Bron: North Bay Business Journal