Als een vis in de Loire

(Foto: Tony Perez)

Vissend in de vijver van de marketing, hengelt de Loire-vallei als het om de witte wijn gaat graag naar de zeevruchten die in overvloed te vinden zijn aan de monding van de bekendste en langste rivier van Frankrijk.

Een persreis naar de nieuwe crus van de muscadet in 2013 was behalve overgoten door de nieuwe lichting muscadetwijn, tevens overladen met weekdieren, schaaldieren en heel veel oesters. De kust bij Les Moutiers-en-Retz ten westen van Nantes is bezaaid met oesterbanken.

Er is een Route des Vins de Loire, maar de Route de l’Huître wordt minstens zo vaak gevolgd. De wijn voelt zich hier als een vis in de Loire. Als witte Loire-wijn ter sprake komt, is het visrestaurant dan ook nooit ver weg.

Zo raakten we deze week verzeild in The Harbour Club Vinkeveen voor een lunch met zeevruchten en Loirewijn. De zachte en ziltige muscadet-druif melon de bourgogne, de expressievere sauvignon blanc en wat mij betreft het mooiste meisje van de zwemklas: chenin blanc. Drie mooie, witte visdruiven, zou je kunnen zeggen, al weten we allemaal wel dat het meer dan alleen de vis- of schelp/schaaldiersoort is die het voor het zeggen heeft aan tafel.

Chris Alblas, onder andere docent Loire en Elzas aan de Wijnacademie, die de wijnen en de wijnregio van een toelichting voorzag, omschreef de Loire-vallei met drie trefwoord: cool climate, relatief lichte witte wijnen, zelden hoog alcoholgehalte.

“De Loire is de derde wijnproducent van Frankrijk (na Bordeaux en Rhône) en de grootste als het gaat om de productie van witte en mousserende wijn, champagne buiten beschouwing gelaten. In deze regio is de productie hoofdzakelijk in handen van families en spelen handelshuizen geen grote rol. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er zo’n 5.000 wijnproducenten geteld worden.”

De Loire-vallei kent een koel klimaat, maar de klimaatveranderingen – zo wordt aangenomen – zorgen voor een steeds grilliger weerbeeld. Chris Alblas: “Grootste probleem in 2015 was, na de voorjaarsvorst, de droogte. In 2016 was vorst het grootste probleem en dat is ook dit jaar een zorg in sommige delen van de Loire. Jonge wijnmakers die in 2014 zijn gestart zijn inmiddels alweer gestopt. (…) In Touraine vreest men dat het er door de global warming te warm wordt, waardoor de sauvignon blanc een te laag zuurgehalte kan krijgen.”

> Lees hier hoe de brancheorganisatie InterLoire reageert op de vorstschade

De Harbour Club schotelde ons bij acht witte Loire-wijnen een gevarieerd zeevruchtenmenu voor. Een schaal fruits de mer met oesters, langoustine, gerookte kokkels (lekker!), rivierkreeft en mosselen ging gepaard met muscadet sur lie en sauvignon blanc uit Touraine. Dezelfde wijnsoorten, maar dan met een wat hoger smaakgehalte werden geschonken bij sushi en nigiri, waarbij het vooral de pittige sausjes waren die bepaalden of de wijn nog wat in te brengen kreeg.

Bij het hoofdgerecht van twee soorten stevige, op de huid gebakken witte zeevis met risotto en onder andere broccoli en groene asperge, kwam chenin blanc op tafel, een Anjou blanc en een Savennières. Ook bij het dessert kregen we chenin in het glas, een licht zoete Vouvray van Laurent Kraft.

Mijn favorieten:

1.
We kregen als aperitief een bijzonder mooie mousserende wijn voor maar € 9,95: Chapin & Landais, Le Grand Saumur Brut, van chenin blanc, aangevuld met 10% chardonnay.
Dat is wel heel weinig geld voor zo’n goede klassieke bubbel Henri Bloem (en Hart’s Wijnhandel in Amsterdam).

2.
Rijke, zeer smaakvolle Domaine de la Louvetrie, Muscadet Sevre et Maine sur Lie 2015.
€ 11,70 bij Pieksman.

3.
Château d’Epiré, Savennières, Le Hu-Boyau 2014. Prachtige wijn, vol rijk fruit en een stevig karkas van krachtig gekruid zuur, maar eigenlijk nog te jong om nu te drinken. Naar mijn ervaring heeft Savennières minimaal 6 jaar flesrijping nodig. Niet alleen de nu nog prominente houtaroma’s in deze wijn zullen vanaf ongeveer 2020 met de wijn versmolten zijn, de wijn ruilt tegen die tijd zijn nerveuze weerbarstigheid in voor een zinnelijke weelderigheid vol eigenzinnige, ongrijpbare aroma’s in de richting van honing, bloemen, gember, noten, exotische kruiden uit landen die niet bestaan en suikervrije patisserie waarvan niemand het recept kent.
Okhuysen, € 18,60.