Qarvisperi, orange, qvevri, amber?

Het OIV (Organisation Internationale de la vigne et du vin) heeft de Georgische wijn Qarvisperi Ghvino opgenomen in de lijst ‘speciale wijnen’, lees ik. Ik vind het een vaag bericht.

Sinds wanneer heeft het OIV een lijst speciale wijnen? Dat was de eerste vraag die bij me opkwam.

Antwoord: het gaat niet om een lijst speciale wijnen (‘special wines’ wordt het genoemd in de Engelstalige berichtgeving), het gaat om de erkenning van een traditionele Georgische wijn als een speciaal wijntype.

Spectaculair is dat lijstje niet, want de andere 6 ‘special wines’ zijn mousserende wijn, versterkte wijn, ‘carbonated wines’ (noem dat maar speciaal), sherry (wijnen met flor), zoete wijn (met natuurlijke restsuiker) en ice wine/eiswein (bevroren druiven).

Oké, van harte gefeliciteerd Georgië. Tweede vraag: wat is Qarvisperi Ghvino dan precies? Amber wine vertalen de Engelstalige persberichten. Is het witte wijn? Zo ja, is orange wine dan ook qarvisperi? Of is qarvisperi wijn hetzelfde als qvevri wijn, je weet wel, tamelijk wild Georgisch wit of rood, gemaakt in in de grond ingegraven aardewerken amfora’s? Dat zou ook verwarrend zijn, want de rode qvevri is bepaald niet amber.

Citaat uit de berichten: “Georgian amber wine is made by Georgian traditional method with fermentation using grape pulp.”

Een definitie van lik mijn vestje, want volgens mij gebruikt elke wijn grape pulp.

Kortom, gooi het maar in mijn pet.