Qarvisperi, orange, qvevri, amber?

De OIV (Organisation Internationale de la vigne et du vin) heeft de Georgische wijn Qarvisperi Ghvino opgenomen in de lijst ‘speciale wijnen’, lees ik. Ik vind het een vaag bericht.

Sinds wanneer heeft het OIV een lijst speciale wijnen? Dat was de eerste vraag die bij me opkwam.

Antwoord: het gaat niet om een lijst speciale wijnen (‘special wines’ wordt het genoemd in de Engelstalige berichtgeving), het gaat om de erkenning van een traditionele Georgische wijn als een speciaal wijntype.

Spectaculair is dat lijstje niet, want de andere 6 ‘special wines’ zijn mousserende wijn, versterkte wijn, ‘carbonated wines’ (noem dat maar speciaal), sherry (wijnen met flor), zoete wijn (met natuurlijke restsuiker) en ice wine/eiswein (bevroren druiven).

Oké, van harte gefeliciteerd Georgië. Tweede vraag: wat is Qarvisperi Ghvino dan precies? De Engelstalige persberichten vertalen het als amber wine.

Citaat uit de berichten: “Georgian amber wine is made by Georgian traditional method with fermentation using grape pulp.” Witte wijn gemaakt met vergisting op de druivenschillen dus. Kortom: qarvisperi ghvino = amber wine = orange wine.

Het enige specifiek kenmerk van de Georgische variant is het gebruik van een amfora oftewel qvevri.

Amberwijn wordt (al eeuwen) niet alleen in Georgië gemaakt, alleen niet (per se) in een amfora. Waarom zou een internationale wijnorganisatie als OIV in haar classificatie dit type speciale wijn dan beperken tot die van Georgië?

Onduidelijk en verwarrend, dat is het.