Nieuwe Toscanen

Bibi Graetz

Twee nieuwe Toscaanse wijnen bij Villa Fattoria in De Meern, specialist in Italiaanse wijn: Tenuta di Ghizzano en Bibi Graetz.

In Castello di Vincigliata in Fiesole, een dorpje ten oosten van Florence, wordt volgens de boeken al sinds 1031 wijn gemaakt. Het is nu een van de mooiste trouwlocaties van Italië – en voor andere evenementen die wat mogen kosten.

De huidige eigenaar is de succesvolle Israëlische beeldend kunstenaar Gidon Graetz. Sinds de jaren 90 legt zijn zoon Bibi Graetz (zelf ook kunstenaar) zich toe op de productie van de wijn, waarmee hij hoge scores haalt.

Villa Fattoria: “Bibi haalt met zijn topwijn Testamatta aan het begin van het millennium vele prijzen en vervolgens 98/100 punten van zowel Robert Parker als WineSpectator. De Testamatta is boven de € 100 per fles, maar hij maakt ook fantastische wijnen voor een prijs rond de € 10.”

Tenuta di Ghizzano ligt tussen Volterra en Pisa, bij het dorpje Lajatico, de geboorteplaats van de beroemde zanger Andrea Bocelli.

Villa Fattoria: “Tenuta Ghizzano is in de regio een van de oudste boerderijen, maar tevens ook de meest innovatieve. In de jaren tachtig besloot de familie, tegen de stroom in, grote investeringen te doen om een wijn van de hoogste kwaliteit te maken. In 1985 kwam de wijn Veneroso op de markt, die direct 2 rode glaasjes kreeg van Gambero Rosso.”

Het landgoed van Tenuta di Ghinazzo beslaat in totaal 340 ha grond, waarvan 20 ha wijngaard, biologisch gecertificeerd sinds 2008. De rest wordt in beslag genomen door olijfbomen, graan en bos. Villa Fattoria voert twee wijnen van dit huis: Veneroso – Terre di Pisa DOC en Il Ghizzano – IGT Costa Toscana.

Il Ghizzano IGT Costa Toscana 2014 (95% sangiovese, 5% merlot) kreeg 16,5/20 punten van Jancis Robinson en bij Decanter scoorde hij 90/100 punten. ‘Onweerstaanbare wijn met veel meer persoonlijkheid dan je verwacht van een instapwijn. Puur drinkplezier. Bloemen en bessen, zacht en vol energie’, aldus Decanter